Linda och Martin återförenades – nu släpper duon album: ”Det var som en tsunami”

Publicerad:
I ett och ett halvt år har det intensiva arbetet med att tonsätta, arrangera och spela in de elva Ferlindikterna pågått. – Nu vill vi ut och sjunga! säger de båda vännerna. Foto: Malin Bring

När sångerskan Linda Nilsson och låtskrivaren Martin Tode stötte på varandra igen efter att inte ha setts på länge, kände de att de ville göra något tillsammans.

Resultatet blev en sångbok med tonsatta dikter av Nils Ferlin och ett gemensamt album, som illustrerats av konstnären Henrik Allert.

– Jag var egentligen mitt uppe i ett annat projekt när den här idén dök upp. Det var som en tsunami, jag blev tvungen att släppa allting annat och kasta mig ut, säger Martin Tode, låtskrivare, sångare och musiker med rötter i Falbygden.

Sångerskan och sångpedagogen Linda Nilsson och han känner varandra sedan tidigare och uppträdde tillsammans på den sista Törebodafestivalen i somras. Det gav mersmak; frågan var bara vad de skulle hitta på tillsammans.

Martins pappa Göran Tode är en stor musikälskare, som bland annat tonsatt dikter av Nils Ferlin. Martin plockade fram och sjöng några av dem lite på prov, och blev så fascinerad att han började tonsätta fler dikter av bara farten.

– Sedan skrev du bara sång efter sång, det gick väldigt snabbt, säger Linda, som föreslog att samla det nya materialet i en sångbok.

Ett första tummat provexemplar av sångboken <em id="emphasis-2f83a237b514dcf7f3bacd392ae9eb20">Vingslag</em>, med illustrationer av Henrik Allert.
Ett första tummat provexemplar av sångboken Vingslag, med illustrationer av Henrik Allert. Foto: Malin Bring

Egentligen uppfattade Martin Linda mer som en klassisk sångerska när de började det intensiva arbetet med Ferlins dikter, men det tog hon ur honom, säger hon:

– Vi var inte så olika som vi trodde. Jag är både Lillebror Söderlundh- och Evert Taube-stipendiat och har sjungit mycket visor i mina dagar.

Nils Ferlins dikter har tonsatts av många kompositörer, bland andra Lillebror Söderlundh och Timo Nieminen, och en rad artister har sjungit in de mer kända tonsättningarna.

Far och son Tode har skrivit musik till ett tiotal av dikterna, varav de flesta aldrig tonsatts tidigare, och Linda och Martin har sjungit in dem. Sångboken har fått titeln Vingslag och har illustrerats av den 86-årige Skövdekonstnären och skulptören Henrik Allert, som är en vän till familjen Tode.

Varför fastnade ni just för Nils Ferlins dikter?

– De är så känslosamma och djuplodande, men också humoristiska, säger Martin.

– Och vemodiga, fyller Linda i.

För henne betyder det särskilt mycket att tonsättningarna nu ges ut i en sångbok med noter, så andra får möjlighet att sjunga dem.

– Jag älskar noter och tycker det känns fantastiskt att de här sångerna finns nedskrivna nu, att andra kan slå upp dem och sjunga dem och få glädje av dem, säger Linda.

Nils Ferlins dikter är djuplodande, känslosamma, humoristiska - och vemodiga, är Linda och Martin överens om.
Nils Ferlins dikter är djuplodande, känslosamma, humoristiska - och vemodiga, är Linda och Martin överens om. Foto: Malin Bring

På konstrundan i Binneberg den 18 maj är det gemensam release på Binnebergs tingshus för sångboken, albumet och en utställning av Henrik Allerts målerier. Två konserter ges också under kvällen, där Linda och Martin uruppför sångerna till ackompanjemang av kontrabas, piano och gitarr.

– Nu känner jag bara en stor lättnad; det här arbetet har varit så sjukt intensivt, säger Martin.

– Ja, nu har vi jobbat så länge så nu vill vi ut och sjunga! säger Linda.

Artikeltaggar

BinnebergGöran TodeHenrik AllertLåtskrivandeLinda NilssonMusikNils FerlinNöje/KulturSångTonsättareTörebodafestivalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare