Hoppa till huvudinnehållet

IFK Mariestad slåss mot storklubbarna i P16-serie: ”Roligt att möta bra lag”

Publicerad:
Attal Ahmed Zay och IFK Mariestad spelade bra i långa stunder hemma mot KF Velebit, men gästerna var betydligt mer kliniska framför målet än hemmalaget.
Attal Ahmed Zay och IFK Mariestad spelade bra i långa stunder hemma mot KF Velebit, men gästerna var betydligt mer kliniska framför målet än hemmalaget. Foto: Erik Wallskog

IFK Mariestads P16-lag går den här säsongen en kamp mot några av regionens bästa lag.

Söndagens division ett-match hemma mot KF Velebit slutade tyvärr för de blåvita i en klar 2–8-förlust.

– Spelmässigt var de lite bättre än oss, men de straffade oss hårt för våra misstag. Resultatet speglar inte matchen, säger IFK:s lagkapten Emanuel Sjögren.

Norrby IF, Gais och Skövde AIK är bara några av elitklubbarna som IFK Mariestads P16-killar slåss mot under 2023. I fjol kvalade Mariestadslaget in till division ett genom att bland annat slå ut Lidköpings FK och sju omgångar in på den här säsongen har de blåvita verkligen fått bekänna färg.

IFK har förlorat med 1–9 och 1–7 mot Norrby respektive Utsiktens BK, men även besegrat Vänersborgs FK (1–0) samt Halvorstorps IS (2–1).

Lagkaptenen Emanuel Sjögren konstaterade att det är ”en tuff serie”, men också att laget ”tränar och blir bättre”.
Lagkaptenen Emanuel Sjögren konstaterade att det är ”en tuff serie”, men också att laget ”tränar och blir bättre”. Foto: Erik Wallskog

– Det är en tuff serie, men det är roligt att möta bra lag. Hittills har det inte riktigt gått vår väg, men vi tränar och blir bättre, säger Emanuel Sjögren vars lag ligger på plats sju av nio efter sju omgångar.

Effektivt bortalag

Söndagseftermiddagens hemmamatch mot Velebit gick inte heller den riktigt IFK Mariestads väg. Hemmalaget började matchen bra, men tre olyckliga misstag gjorde att gästerna lite för enkelt fick göra två mål.

Carl Larm försökte använda sin fart för att ta sig förbi bortalagets försvarare.
Carl Larm försökte använda sin fart för att ta sig förbi bortalagets försvarare. Foto: Erik Wallskog

Efter det tog IFK återigen tag i spelet och hade flera gånger bud på en reducering, men precis innan halvtid kom i stället 0–3.

– Vi spelade inte så dåligt, men vi måste sätta våra lägen, säger Emanuel Sjögren.

Tio minuter in i den andra halvleken kom till slut reduceringen genom Ossian Carlsson och inte långt därefter hängde även ett 2–3-mål i luften, men i stället kunde ett kliniskt Velebit göra 4–1 med 20 minuter kvar. Därefter rann det i väg.

Ossian Carlsson (mitten) gjorde båda hemmalagets mål och har nu gjort nio mål på sju matcher i serien.
Ossian Carlsson (mitten) gjorde båda hemmalagets mål och har nu gjort nio mål på sju matcher i serien. Foto: Erik Wallskog

– Vi markerade deras spelare för dåligt och pratade för lite i försvaret. Det är viktigt att snacka mycket och hjälpa varandra, säger Sjögren som spelade mittback.

”Sitter i huvudet”

Kort före slutsignalen putsade Ossian Carlsson slutsiffrorna med ett riktigt drömmål från distans, men jublet var återhållsamt då matchen redan var förlorad för IFK.

Stefan Olssons lag fick inte stopp på Velebit när målen väl började trilla in i den andra halvleken.
Stefan Olssons lag fick inte stopp på Velebit när målen väl började trilla in i den andra halvleken. Foto: Erik Wallskog

– Vi spelade bra i långa delar av matchen och skapade mycket lägen, men vi fick inte dit bollen. När det sedan rann i väg hade vi inte riktigt motivationen att få stopp, säger tränaren Stefan Olsson.

Just det sistnämnda har också varit orsaken till några av de större förlusterna.

– Spelmässigt har vi varit med länge i flera av matcherna, men när vi släpper in mål måste vi stoppa blödningen bättre. Siffrorna ser tråkiga ut, men det har inte varit så ojämna matcher, säger Olsson och får medhåll av tränarkollegan Tomas Mattsson.

Teo Johansson Mattsson hade fullt upp i hemmamålet.
Teo Johansson Mattsson hade fullt upp i hemmamålet. Foto: Erik Wallskog

Härnäst för IFK väntar ett nytt namnkunnigt motstånd. Den 21 maj kommer Gais på besök till Lekevi.

– Det sitter mycket i huvudet. Vi ska inte tänka så mycket på vilka vi möter och måste glömma gamla matcher. Gais är bara ett namn och vi kan slå dem, avslutar lagkaptenen Emanuel Sjögren.

Mål, IFK: Ossian Carlsson.

Erland Larsson och IFK Mariestad får ta nya tag till nästa helg då de ställs mot Gais.
Erland Larsson och IFK Mariestad får ta nya tag till nästa helg då de ställs mot Gais. Foto: Erik Wallskog

Artikeltaggar

FotbollIFK MariestadKF VelebitLekevi IP

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.