Hoppa till huvudinnehållet

Jourcentral i Mariestad kan stängas – permanent: ”Räcker med två”

Publicerad:
Det är troligt att det från tjänstemannahåll kommer ett förslag på permanent stängning av jourcentralen i Mariestad efter årsskiftet.
Det är troligt att det från tjänstemannahåll kommer ett förslag på permanent stängning av jourcentralen i Mariestad efter årsskiftet. Foto: Charlotte Ferneman

Jourcentralen i Mariestad kan komma att stängas permanent. Åtminstone kan ett sådant förslag läggas på politikernas bord efter sommaren.

Ända sedan 2019 har jourcentralerna i Mariestad och Falköping varit stängda på begäran av Närhälsan. Under åren som gått har primärvården fått dispens av politikerna, att ha dessa mottagningar stängda, istället har de satsat på att ha flera vårdcentraler med längre öppethållanden.

I Mariestad är Närhälsans vårdcentral öppen på vardagar fram till klockan åtta på kvällen. Det gäller både bokade och akuta tider.

Det finns två öppna jourcentraler i Skaraborg i dag, i Skövde och i Lidköping. Dess öppettider är 17-22 på vardagskvällar och 11-16 på helgerna.

Primärvården har fått dispens från politikerna att ha jourcentralerna i Mariestad och Falköping stängda fram till årsskiftet.

Kan bli permanent

Men primärvårdschefen i Skaraborg, Susanne Lidén, berättar att det kan komma en ansökan om att stänga jourcentralerna i Mariestad och Falköping permanent. Ett förslag som de förmodligen kommer att lägga fram för politikerna i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, efter sommaren.

– Vi har haft dispens i flera år nu och vi har sett att det räcker med två jourcentraler i Skaraborg. Vi vill använda våra resurser på bästa sätt.

Susanne Lidén hänvisar till bemanningssituationen generellt inom vården.

– Om vi har fyra jourcentraler öppna så utarmar det vårdcentralernas tillgänglighet på dagtid, vilket skapar undanträngningseffekter för kroniskt sjuka och sköra äldre.

Men hon ser ett fortsatt behov av jourcentralerna i Skövde och Lidköping.

– Visst behövs de. Det kan ju handla om mindre olyckor eller ett sår som är infekterat och du har hög feber. Det är klart att man behöver komma då. Vi har uppdrag att ha jourverksamhet fram till klockan 22.

Politiker vill se på längre sikt: ”Jag tror vi behöver tänka annorlunda”

Artikeltaggar

MariestadSusanne LidénVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.