Hoppa till huvudinnehållet

Politiker vill se på längre sikt: ”Jag tror vi behöver tänka annorlunda”

Publicerad:
Frågan om en permanent stängning av jourcentralen kan hamna i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden där Mariestadspolitikern Sebastian Ekeroth Clausson (S) är ledamot.
Frågan om en permanent stängning av jourcentralen kan hamna i operativa hälso- och sjukvårdsnämnden där Mariestadspolitikern Sebastian Ekeroth Clausson (S) är ledamot. Foto: Charlotte Ferneman

Politikerna har ännu inte fått någon ansökan på sitt bord om permanent nedläggning av jourcentralerna i Mariestad och Falköping.

– Vi har inte tagit upp det ärendet ännu. Min plan är att det blir en ny frågeställning efter sommaren. Det är inget som är aktuellt i dagarna, säger Göran Larsson (MP), ordförande för Närhälsans styrelse.

Det är den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden som ska ta ställning till framtiden för jourcentralerna i Mariestad och Falköping. I nämnden sitter bland andra Sebastian Ekeroth Clausson (S), från Mariestad.

Han säger att en eventuell permanent stängning av jourcentralen i Mariestad inte är något man har diskuterat än.

– Vi får se hur det motiveras och hur primärvården löser tillgången på vård på annat sätt. Vi får titta på helheten, även ekonomiskt och personalmässigt.

Sebastian Ekeroth Clausson blir inte överraskad över att ett förslag om permanent stängning kan vara på gång.

– Det förvånar mig inte att tjänstepersonerna inom Närhälsan har den ingången. Det har varit känt sedan en längre tid att man inte har kunnat bemanna jourcentralen.

Han betonar att det nu är något de måste diskutera framöver i rödgrön ledning.

– Det viktiga är att vi säkrar en nära och kvalitativ vård, och det finns säkert olika sätt man kan tänka sig att lösa det.

Samtidigt är han medveten om att många Mariestadsbor vill se just en öppen jourcentral och att det är viktigt med god tillgång till nära vård.

– Vi måste stärka primärvården i Mariestad med tanke på den kraftiga utbyggnad som kommer att ske i staden med nya arbetstillfällen. Tänker vi på 10-15 års sikt så tror jag vi behöver tänka helt annorlunda i vårdutbudet i Mariestad, säger Sebastian Ekeroth Clausson.

Göran Larsson (MP), ordförande för Närhälsan, säger att det är viktigt att se långt framåt och se vad som kan hända på längre sikt.
Göran Larsson (MP), ordförande för Närhälsan, säger att det är viktigt att se långt framåt och se vad som kan hända på längre sikt. Foto: Peter Wahlström

Göran Larsson är ordförande för Närhälsan sedan årsskiftet. Han pekar också på allt annat som påverkar vilken verksamhet som primärvården ska bedriva framöver.

– Vi ska till exempel ha en dialog med Skas utifrån deras utredning. Vi har blivit inbjudna till dialog, berättar han.

Det handlar om Skaraborgs sjukhus och rapporten från koncernkontoret om framtida vårdutbud.

Göran Larsson vill liksom Sebastian Ekeroth Clausson, också betona att det är viktigt att se vad som kan hända på längre sikt. Till exempel en befolkningstillväxt i samband med Volvos batterifabrik i Mariestad. Vilken nära vård behövs då?

– Sådant finns med i vårt medvetande och man tittar och planerar fram till 2030, det måste man ta med i analysen. Man kan inte bara utgå ifrån nuvarande läge, säger han.

De har ännu inte haft uppe frågan om framtiden för jourcentralerna i Mariestad och Falköping efter årsskiftet.

– Vi vet hur svårt det har varit och de prioriteringar som måste göras. Det här är något vi kommer att diskutera i partigrupperna. Ambitionen är att förbättra tillgången till vård.

Artikeltaggar

FalköpingGöran LarssonMariestadMiljöpartietSebastian Ekeroth ClaussonSjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.