Hoppa till huvudinnehållet

Så blir hamnfestivalen – dragplåster på scen: ”Hoppas på tusentals besökare”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Rydell & Quick är duktiga på att få fart på feststämningen. De spelar på Mariestads båt- och hamnfestival den 9  juni.
Rydell & Quick är duktiga på att få fart på feststämningen. De spelar på Mariestads båt- och hamnfestival den 9 juni. Foto: Johan Carlén/Arkiv

Toppmoderna båtar, prova på-aktiviteter och maritimt loppis toppat med populära artister på kvällarna. Det är något av utbudet på festivalen i Mariestads hamn den 9-10 juni.

– Vi hoppas på tusentals besökare, säger Jan Stål på Mariestads kommun.

Bra väder är beställt till andra helgen i juni. Då är det premiär för båt- och hamnfestivalen, som arrangeras av Mitt Mariestad och Mariestads kommun.

– Det blir en mässa både på vatten och på land. I inre hamnen kommer det att läggas ut en flytbrygga för att besökare ska kunna titta på båtarna, berättar Jan Stål.

Lokala båttillverkare kommer att visa upp nya modeller och kanske kan det även bli en provtur för hugade spekulanter, men än är inget spikat.

Klart är däremot att besökarna är välkomna ombord på skutorna Vänergaleasen Mina och Slupen Oskar II. M/S Marianne erbjuder kortare turer på Vänern och Sjöräddningssällskapet, räddningstjänsten samt sjöpolisen finns på plats för att berätta om sin verksamhet.

I juni blir det festligt i hamnen i Mariestad när det fokuseras på båtar och musik i dagarna två. Arkivbild.
I juni blir det festligt i hamnen i Mariestad när det fokuseras på båtar och musik i dagarna två. Arkivbild. Foto: Lotta Samuelsson/Mariestads kommun

Även på land kommer det att finnas båtar att beskåda och i mässtältet deltar 23 olika utställare. Där visas båt- och fisketillbehör samt olika verksamheter.

En del av tältet är avsatt för en båtloppis, dit alla som vill kan anmäla sig för att sälja maritima prylar.

Under festivalen kan besökare också prova på olika aktiviteter.

– Om vädret tillåter ordnar segelklubben jollesegling, förklarar Jan Stål.

Han berättar vidare att det blir uppvisning med radiostyrda båtar i hamnbassängen och att yngre besökare kan roa sig med fiskedamm och i hoppborgen.

Bandet Remind kommer till hamnen för att spela 80-talscovers.
Bandet Remind kommer till hamnen för att spela 80-talscovers.

På kvällen blir det ”after sea” i restaurangtältet: På fredagen äntras scenen av Rydell och Quick, som är välbekanta inte minst från Törebodafestivalen. På lördagen är det Reminds tur. Bandet, som har flera Mariestadsbördiga medlemmar, spelar 80-talscovers.

– Vi har också en trubadur, Adam Warnskog från Skövde. Han är ena halvan i duon MW, som vann P4 nästa 2021, berättar Jan Stål.

En dj kommer att hjälpa till att hålla igång stämningen i tältet.

– Det är kul att få hit så fantastiska artister som höjer stämningen i hela hamnen. Vi hoppas att många företag ser detta som en möjlighet att ha kick off med sin personal inför sommaren, säger Jan Stål och förklarar att det är fri entré till mässan på dagtid, men att det krävs biljett till kvällsaktiviteterna i tältet.

Artikeltaggar

ArtisterBåtarFestivalerMariestadMariestads kommunMitt MariestadMSNöje/KulturSjöräddningssällskapetVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.