Hoppa till huvudinnehållet

Miljonstölder av elverktyg och byggvaror – Mariestadsbo en av de åtalade

Publicerad:
En av de misstänkta gömde sig kvar i Borgunda sågs butik efter stängningsdags mellan 2 och 3 januari och stal butiksnycklarna.
En av de misstänkta gömde sig kvar i Borgunda sågs butik efter stängningsdags mellan 2 och 3 januari och stal butiksnycklarna. Foto: Polisens förundersökning

En Mariestadsbo i 40-årsåldern har åtalats i Skaraborgs tingsrätt misstänkt för flera grova stölder efter inbrott hos Borgunda såg i Tidaholm, där det senaste halvåret sammanlagt stulits grejor för flera miljoner.

I butiken var det stor oreda efter inbrottet i januari.
I butiken var det stor oreda efter inbrottet i januari. Foto: Polisens förundersökning

Fyra stycken individer - två män från Tidaholm, mellan 35 och 45 år, samt en kvinna från Tibro i 35-årsåldern - har åtalats misstänkta i en större härva, där åtalspunkterna handlar om två grova stölder vid Borgunda såg i januari och mars, men även grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, häleri, stöld och olaga hot.

Det var stor oreda efter inbrottet vid Borgunda såg i januari. Det stals 26 000 kronor i kontanter från dagskassa och växelkassan.
Det var stor oreda efter inbrottet vid Borgunda såg i januari. Det stals 26 000 kronor i kontanter från dagskassa och växelkassan. Foto: Polisens förundersökning

Mariestadsbon misstänks för inbrott vid Borgunda såg i Tidaholm mellan 2 och 3 januari i år. Detta tillsammans med en man i 45-årsåldern från Tidaholm och en kvinna i 35-årsåldern från Tibro. Då stals diverse elverktyg med tillbehör, handverktyg, byggbeslag och andra byggvaror, samt kläder och kontanter till ett sammanlagt värde av drygt 1,4 miljoner kronor.

En person hade gömt sig i butiken efter stängningsdags och kommit åt nycklarna. Det stals även till en lastbil tillhörande bygghandeln.

Mariestadsbon har erkänt detta brott. Den andre mannen har också erkänt brott i polisförhör, men kvinnan förnekar.

Återfunnen lastbil som stals vid Borgunda såg i mars. Den hittades dumpad i Falköping.
Återfunnen lastbil som stals vid Borgunda såg i mars. Den hittades dumpad i Falköping. Foto: Polisens förundersökning

Natten mellan 14 och 15 mars var det dags igen.

Då ska Mariestadsbon enligt åtalet ha gjort inbrott vid samma företag tillsammans med Tidaholmsbo i 40-årsåldern. Då klipptes det upp stängsel och dörrar vid bygghandeln och stals elverktyg med tillbehör, handverktyg, maskiner och andra byggvaror, samt en mobiltelefon, till ett sammanlagt värde av cirka 663 500 kronor. Även då stals en lastbil tillhörande företaget som använde för att forcera en grind.

Mariestadsbon förnekar brott, men den andre mannen har erkänt.

Hemma hos en av de misstänkta för inbrottet i januari hittades mängder av gods.
Hemma hos en av de misstänkta för inbrottet i januari hittades mängder av gods. Foto: Polisens förundersökning

Häleriåtal

Mariestadsbon är även misstänkt för häleri tillsammans med Tidaholmsbon i 40-årsåldern.

Då var det inbrott vid ett företags garagelänga i Falköping och det stals diverse verktyg, batterier samt annan utrustning, till ett okänt men inte ringa värde, från bolagets bilar. Männen stoppades av polisen i februari på RV47/Södra Tvärvägen, Falköping. De hade stöldgods i fordonet som stals vid inbrottet i garagelängan.

Tidaholmsbon erkänner brottet, men Mariestadsbon förnekar.

Mariestadsbon är även åtalad misstänkt för stöld vid Kyrkans hus i Tidaholm, vilket han förnekar. Där ska han mellan 19 och 20 januari stulit en betongslip, vinkelslip, laserverktyg, samt andra verktyg, till ett sammanlagt värde av 23 400 kronor som tillhörde ett Tidaholmsföretag. Det stals även laserverktyg med tillbehör och en murvisp till ett sammanlagt värde av cirka 23 000 kronor som tillhörde ett annat lokalt företag.

Han är även åtalad misstänkt för att i februari ha brutit sig in i ett källarförråd på Centralgatan i Floby, Falköping. Där ska han olovligen tagit en betongslip, borrmaskin och andra verktyg till ett sammanlagt värde av 8 550 kronor. Även detta brott förnekar han.

Gods från husrannsakan hos en av de misstänkta i Tidaholm den 3 januari 2023.
Gods från husrannsakan hos en av de misstänkta i Tidaholm den 3 januari 2023. Foto: Polisens förundersökning

Knivhotat

Mannen är även åtalad misstänkt för att den 10 mars på Torggatan i Tidaholm trängt sig in i en lagerlokal. Han ska därefter ha han hotat två personer genom att hålla fram en kniv eller knivliknande föremål, samt göra utfall och svinga den mot målsägandena, vilket han förnekar.

Han ska även efter detta med våld ha hotat en person den 12 mars att lämna uppgifter till polisen. Där handlar åtalet om misstänkt övergrepp i rättssak.

Tidaholmsbon i 40-årsåldern har även åtalats misstänkt för urkundsförfalskning samt övergrepp i rättssak, vilket han förnekar. I slutet av februari ska han i samband med en personbil undertecknat köpeavtalet med en falsk namnteckning och sedan hotat med våld personen i samband med en polisanmälan.

Inbrott vid bygghandeln

Det var natten mellan 14 och 15 mars som det senaste inbrottet vid Borgunda såg genomfördes. Gärningsmännen stal en skåpbil och rammade grindarna till Borgunda bygghandel och lämnade med handverktyg och maskiner. Skåpbilen var märkt med Borgunda bygghandels logga och anträffades många timmar senare.

Första inbrottet utfördes mellan 2 och 3 januari. Totalt har det stulits grejor för flera miljoner kronor.

Artikeltaggar

ÅtalBorgundaBrottBrott, lag och rättFalköpingHotStölderTidaholm

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.