Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Efter beskedet – fler verksamheter kan flyttas från Mariestads sjukhus

Publicerad:
Enligt uppgift kan hela BUP och den barn- och ungdomsmedicinska verksamheten ingå i de sparförslag som nu bereds och kan innebära en nedläggning av samtliga Skas verksamheter i Mariestad.
Enligt uppgift kan hela BUP och den barn- och ungdomsmedicinska verksamheten ingå i de sparförslag som nu bereds och kan innebära en nedläggning av samtliga Skas verksamheter i Mariestad. Foto: Helene Magnusson

Enligt uppgift kan samtliga verksamheter som Skaraborgs sjukhus bedriver i Mariestad vara på väg bort. Det skulle innebära att både BUP och barnmedicin försvinner.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström vare sig bekräftar eller dementerar saken.

Vi har redan berättat om vuxenpsykiatrin på sjukhuset i Mariestad, där det finns ett förslag som utreds som innebär att man skulle lägga ned hela mottagningen med 30-talet anställda och 1500-2 000 patienter som besöker den varje år.

Nu finns det uppgifter om att sjukhusledningen räknar på vad det skulle få för effekt att ta bort alla sjukhusets verksamheter i Mariestad.

Bland annat skulle det även beröra barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Även där jobbar ett 30-tal personer.

Det var bara ett par år sedan som beslutet fattades att flytta hela BUP-verksamheten från Lidköping till Mariestad. Upptagningsområdet är i dag Mariestad, Töreboda, Gullspång, Götene, Lidköping, Vara, Nossebro och Grästorp.

På sjukhuset i Mariestad finns också följande specialistmottagningar: ögonmottagning, öron-näsa-hals, barn- och ungdomsmedicin samt hudmottagning.

Stellan Ahlström, sjukhusdirektör, vare sig bekräftar eller dementerar uppgifterna om att de håller på och ser över samtliga sjukhusets verksamheter i Mariestad, i samband med att det ska ta fram förslag på strukturella förändringar. Uppgiften är att lägga fram förslag som ska spara pengar när Skaraborgs sjukhus totalt sett går med stora underskott.

”Ett antal förslag”

I ett sms får vi följande svar av Stellan Ahlström angående eventuellt förslag att lägga ned samtliga verksamheter i Mariestad: ”Vi har ett allvarligt ekonomiskt läge, vilket gör att vi nu ser över vilka åtgärder vi behöver vidta för en verksamhet och ekonomi i balans. Det här är en del i det uppdrag som jag fick av styrelsen i december avseende strukturer för Skas vårdutbud i Skaraborg.

Just nu förbereder vi ett antal förslag till strukturförändringar som kommer att tas upp för beslut i styrelsen den 2 juni. Jag kan i dagsläget inte kommentera de förslag som bereds utan får hänvisa till styrelsens presskonferens den 2 juni.”

De beslut som sjukhusstyrelsen då ska ta om strukturella förändringar, kommer att gå vidare till högre politisk nivå, till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. Hur snabbt processen går är därför oklart.

Mottagning hotas av nedläggning – tusentals patienter kan drabbas: ”Jätteoroande”

Artikeltaggar

Mariestads sjukhusMedicinPsykiatriSkaraborgs sjukhusSkaraborgs sjukhusstyrelseStellan AhlströmVårdVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.