Olyckligt med panikbesparingar inom skola och äldreomsorg

Publicerad:
Foto: Henrik Holmberg / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Moderaterna föreslår stora besparingar i skolan och äldreomsorgen. Att de inte vill kalla det besparingar spelar ingen roll. Får äldre- och omsorgsnämnden och utbildningsnämnden order från fullmäktige om att hastigt sänka kostnaderna med mångmiljonbelopp så är det besparingar som krävs. Dessutom besparingar som kommer få mycket stora konsekvenser för barn, elever och de allra äldsta som är beroende av kommunala insatser.

Att socialnämndens ordförande Richard Thorell (M) inte har något emot förslaget är kanske inte så konstigt eftersom det delvis är socialnämndens oförmåga att hålla sin budget som nu riskerar drabba förskolan, skolan och äldreomsorgen. Frågan är vad äldre- och omsorgsnämndens ordförande Sara Swahnström (M) och utbildningsnämndens ordförande Anette Karlsson (M) tycker? Är de lika positiva till panikåtgärder i deras verksamheter för att rädda ekonomin i en annan nämnd?

Socialdemokraterna inser att det ekonomiska läget är allvarligt. Det beror delvis på den lågkonjunktur som nu börjar drabba hela samhället och delvis på att högerregeringen kraftigt dragit ner på statsbidragen till landets regioner och kommuner, vilket kommer drabba välfärden hårt i hela landet. Men vi socialdemokrater kommer göra vad vi kan för att försöka skydda förskolan, skolan och äldreomsorgen från de panikbesparingar som nu föreslås.

Sebastian Ekeroth Clausson (S)

Utbildningsnämndens vice ordförande

Artikeltaggar

Samhälle

Läs vidare