Därför har de självkritiska norrmännen det ändå bra

Publicerad:
Foto: Nesvold

Detta är en ledarartikel som uttrycker Mariestads-Tidningens politiska linje.

Norge ger lite samma känsla som Sverige på 70- och 80-talet. Det menade Anders Borg när han nyligen intervjuades i norsk press. Den tidigare svenske finansministern tyckte att Norge slagit in på fel kurs ekonomiskt. Norge har som ett av få länder i Europa behållit förmögenhetsskatten och precis som i Sverige på 70- och 80-talen driver den kapital ur landet. Bara under 2022 flyttade ett femtiotal norska industrifamiljer från hemlandet. Norska politiker verkar dock ta det med ro.

Just nu regerar en rödgrön regering som gick till val på att de rika skulle betala mera. Men dessförinnan hade Erna Solbergs borgerliga regering gott om tid att avskaffa förmögenhetsskatten om de ville, vilket de inte gjorde. För norrmännen handlar inte förmögenhetsskatten om ekonomisk rationalitet utan om en symbol för sammanhållning.

Förmögenhetsskatten till trots går det ganska bra för Norge ekonomiskt. Norge hade en snabbt stigande inflation i fjol men lyckades hantera både energipriser och stigande matpriser. Medan Sverige under 2022 hade en inflation om 8,37 procent stannade den norska på 5,76 procent.

Fördel Norge syns också i tillväxten i förhållande till BNP som förra året var 3,6 procent i Norge mot 2,6 procent i Sverige. För att inte tala om skillnaderna i arbetslöshet. Under de senaste fyra åren har Norge i medeltal haft en arbetslöshet på 3,9 procent. Sverige har under samma period haft i snitt 7,8 procents arbetslöshet.

Arbetslöshet är nära kopplat till segregation och där har Norge med svenska mått inga stora problem. Norsk press menade visserligen att situationen hade spårat ur under 2022 när rekordmånga – fyra personer - dödades i gängskjutningar i landet. Samma siffra för Sverige under 2022 var 61 personer. Talande är att i den senaste norska valrörelsen – 2021 – var varken integration eller brottslighet några stora frågor. För svenska öron låter det otroligt.

Det är inte bara i ekonomi, jobbskapande och integration som norrmännen numera klår Sverige. Enligt tidningen the Economist demokratiindex för år 2022 hade Norge den bäst fungerande demokratin i världen medan Sverige kom på fjärdeplats. I Transparency Internationals korruptionsindex var Norge det fjärde mest korruptionsfria landet i världen och Sverige fick nöja sig med att komma femma. I World press freedom index som rankar pressfrihet och journalistikens villkor var Norge etta och Sverige trea. Inte ens i den svenska paradgrenen jämställdhet låter Norge oss vinna. Enligt World Economic Forums Gender Gap Index är Norge det tredje mest jämställda landet i världen. Sverige kommer på femte plats.

Trots allt detta är tonen i den norska samhällsdebatten ofta självkritisk. Norrmännen är vana vid att få det bättre. Hushållen oroas över ekonomin och över inflationen i framtiden. Den norska regeringen tar nu ut mer pengar ur räntan på oljefonderna än vad som tidigare ansetts rådigt. Återuppbyggnaden av försvaret förväntas kosta stora pengar. På sikt oroar också demografin. Med bara 1,5 barn per kvinna har Norge de lägsta födslotalen i världen.

Nåväl, ur ett svenskt perspektiv måste det konstateras att det går rätt bra för broderfolket. Norge är ett välskött land. Om man ska dela halvö med en annan nation är Norge en stjärnträff.

Mathias Bred

Artikeltaggar

Politik

Läs vidare