DS Smith invigde nya lokaler: ”Det här är ett jättelyft”

Publicerad:
Vd:n Thorbjörn Sagerström var på plats när DS Smith invigde nya lokaler i Mariestad under tisdagen. Foto: Charlotte Ferneman

DS Smith har byggt ut produktionen, lagret och utlastningen.

Under tisdagen invigdes de 2 800 kvadratmeter stora nya lokalerna.

– Alla våra duktiga medarbetare är värda det här, säger vd:n Thorbjörn Sagerström.

Invigningen firades rejält under tisdagen. Bland annat var DS Smith vd Thorbjörn Sagerström och Emelie Leijon, chef för hälsa & säkerhet, närvarande under festligheterna.

I en del av de nya lokalerna hade det dukats upp långbord och de nästan 200 medarbetarna bjöds på hamburgare och glass. Byggföretaget Novab hade också folk på plats.

Micael Hurtig har jobbat på företaget, som producerar cirka 600 000 kvadratmeter wellpapp per dygn, i 36 år och såg med all rätt nöjd ut.

Micael Hurtig har jobbat vid DS Smith under 36 år och ser nybygget som ett lyft för företaget.
Micael Hurtig har jobbat vid DS Smith under 36 år och ser nybygget som ett lyft för företaget. Foto: Charlotte Ferneman

– Det här är ett jättelyft för DS Smith och Mariestad, säger Micael Hurtig.

Produktionsdelen och lagret har byggts ut. En ny utlastning, inklusive kontor, har byggts söder om den befintliga anläggningen.

– Investeringen ligger på mellan 160 och 170 miljoner kronor. Just nu är det tuffa tider, men långsiktighet är vårt rättesnöre, säger Thorbjörn Sagerström.

Elin Bäckerbo är företagets nya platschef vid enheten i Mariestad.
Elin Bäckerbo är företagets nya platschef vid enheten i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

– Mariestad har en bra verksamhet. Den har växt och växt, och det var inte så speciellt svårt att få igenom investeringen hos vår ledning. Alla våra duktiga medarbetare är värda det här, tillade vd:n.

Processtekniker Fredrik Stark redogör för de olika faserna i projektet.
Processtekniker Fredrik Stark redogör för de olika faserna i projektet. Foto: Charlotte Ferneman

Koncernen har även stora investeringar i nya maskiner på gång i Mariestad. På andra sidan vägen växer det kommande lagret upp. En extern partner bygger och DS Smith ska leasa kapaciteten när allt blir klart.

Emelie Leijon, ansvarig för hälsa och säkerhet hos DS Smith i Sverige, ör nöjd med de olika lösningarna vid byggnationen i Mariestad.
Emelie Leijon, ansvarig för hälsa och säkerhet hos DS Smith i Sverige, ör nöjd med de olika lösningarna vid byggnationen i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Prio på säkerhet

Samtidigt är en del av logistiksystemet nytt, ett pallfritt system ska användas och det säkerhetsmässiga har prioriterats under projektet.

– Säkerhet och arbetsmiljö är viktiga. Vi har inte haft någon allvarlig olycka och riskerar ingenting. Om en pall skulle välta ska det inte vara någon risk för någon person, säger Emelie Leijon.

Planeringen av de nya lokalerna inleddes 2021.

– Första april 2022 togs första spadtaget. Allt har blivit jättebra, säger Fredrik Stark, processtekniker hos wellpappföretaget och som varit delaktig i bygget.

Artikeltaggar

ArbeteDS SmithGlassInvesteringarInvigningarMariestadNäringslivNovabSäkerhet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare