Eddie avvaktar med Bois: ”Vill fortfarande konkurrera med de bästa”

Publicerad:
SHL-meriterade Eddie Larsson är hemma i Mariestad över sommaren för att ladda upp inför en ny hockeysäsong. Den långsiktiga planen är att spela i Bois, men den tiden är inte inne ännu. Foto: Peter Gustafsson

En backplats finns kvar i Mariestad Bois.

Den kommer inte att fyllas av den SHL-rutinerade Eddie Larsson.

Mariestadssonen är visserligen hemma i Mariestad över sommaren. Han siktar högt samtidigt som han har en längre planeringshorisont.

– Tanken är att bo här i Mariestad när karriären är slut och att hjälpa till i Bois, säger Eddie Larsson, som spelat i storklubben Helsingfors IFK.

32-åringen har SM-guld samt över 500 SHL-matcher på meritlistan.

Den gångna säsongen tillbringade han dock i den finska högstaligan där IFK Helsingfors förlorade bronsmatchen i slutspelet. Han summerar sin näst längsta säsong i historien som en höjdare med 60 matcher.

– Det är en bra liga, men inte i nivå med SHL. I SHL finns 14 bra lag, men i finska dalar det fortare bland lagen. Spetsen är i SHL och som back blir du inte riktigt lika utmanad i finska ligan.

Trivts utmärkt

Eddie har trivts utmärkt i den finska huvudstaden och med klubben, som har cirka 7 000 åskådare i snitt. Spelet skiljer sig en del.

– De flesta har lite mindre rinkar. I Sverige spelar alla lag på samma sätt med forechecking och skridskoåkning. I Finland ställer de sämre lagen upp och spelar styrspel. Mittzonen blir ihoppackad. Jag har stark fysiskt och det fungerar bra för mig.

Backen har kontinuerlig kontakt med Bois sportchef Carl Johansson, men ett inträde där och eventuellt spel med brorsan Lucas ligger på framtiden.

– Det är inte aktuellt nu. Framförallt med tanke på att det gick så bra den gångna säsongen. När man är på den nivå vill man fortfarande tävla med de bästa så länge jag hänger med där, berättar Eddie Larsson.

Vill fortfarande tävla med de bästa
Eddie Larsson, defensiv back från Mariestad

Eddie och frun Malin befinner sig i Mariestad innan Eddie beger sig till en ny klubb. Han kör träning på egen hand med fystränare Petter Århäll och har ingen brådska med skriva kontrakt.

– Det gäller att hålla sig frisk mer än att bygga på sig. I fjol skrev jag på 25 juni, så med tanke på det känner jag ingen stress.

Var vill du spela?

– Ett jobb på hög nivå. Nu när KHL är borta är det inte så många ligor kvar, någonstans Sverige, Finland och Tyskland. Mitt krav på klubbarna är att kunna försäsongsträna i Mariestad, vilket är viktigt för mig.

Eddie räknar med att det klarnar om några veckor.

– Det brukar släppa efter VM och när NHL är slutspelat. Lagen behöver tre- fyra defensiva backar och det är så lagen byggs. Det är inte jättegott om jobb.

Med tiotalet år på elitnivå känner sig Eddie Larsson trygg inför kommande uppdrag.
Med tiotalet år på elitnivå känner sig Eddie Larsson trygg inför kommande uppdrag. Foto: Peter Gustafsson

Rutinerade Eddie Larsson känner sig emellertid trygg med att ha ett jobb i höst och att vara förberedd för det vid första samlingen.

– När lag ringer vet de att jag är i bra form. Om jag varit renodlad defensiv back och inte ”kunnat passa pucken”, så hade det varit tufft med jobb. Förstapasset är något jag lever på och då klarar man sig bra. Jag tackar pojktränarna i Bois (Sune och Göran Johansson) för att de lärde ut det, säger Eddie Larsson.

Förstapasset är något jag lever på
Eddie Larsson

Eddie följer just nu VM-ishockeyn och det svenska laget under ledning av hans tidigare klubbtränare Sam Hallam (numera förbundskapten).

– Kul att följa när man känner folk runt omkring. Framförallt de som är födda runt 1990 och man mött. USA är en favorit till guldet, avslutar han.

Eddie Larsson under Spengler cup i december 2022.
Eddie Larsson under Spengler cup i december 2022. Foto: Gian Ehrenzeller

Artikeltaggar

Eddie LarssonHIFK HockeyIshockeyMariestad Bois HCSHL

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare