Högstedt tog tysk talang till Mariestad: ”En vacker stad”

Publicerad:
Tennistränaren Thomas Högstedt är anställd av det tyska tennisförbundet sedan 2020. Han bygger grunden för framtida tyska storspelare och tog med den tyske ettan, Max Schönhaus född 2007, till Alhagen i Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Thomas Högstedt är drivkraften bakom Tysklands talangutveckling.

I helgen tog han med toppspelaren Max Schönhaus, 15, till Mariestad för träning och miljöombyte.

– En av världens bästa i sin åldersklass. Han vann Europamästerskapen förra året och Europe Junior Master i Monte Carlo 2021, säger Thomas Högstedt.

Den 59-årige stjärntränaren har genom åren anlitats av många världsspelare i jakten på den absoluta framgången. Maria Sjarapova och Li Na är två som spelat på världsscenerna.

Mariestadssonen har 40 års erfarenhet som både tränare och spelare på toppnivå, vilket tagit honom dit han är nu - ansvarig för Tysklands satsning för att få fram framgångsrika ungdomar mellan 12 och 16 år.

Tyskarna ansåg sig svagare än tidigare och lockade Högstedt, som tränat två av de främsta tyskarna tidigare (Tommy Haas och Nicolas Kiefer) till sin satsning.

Mariestadssonen Thomas Högstedt är navet i den tyska satsningen på att få fram världsspelare.
Mariestadssonen Thomas Högstedt är navet i den tyska satsningen på att få fram världsspelare. Foto: Peter Gustafsson

MT träffade Thomas i Mariestads tennishall våren 2020 när han tränade norska talanger. Pandemin hade just slagit till, vilket satte alla tävlingar på paus. Thomas Högstedt smidde då planer i sitt nya uppdrag för det tyska förbundet.

Bas i Tyskland

Han är stationerad i Tyskland, där satsningen sker i samverkan med förbund, regionsansvariga, klubbtränare, spelare och föräldrar. Kommunikation och uppföljningar av spelare är viktigt för att nå de uppsatta målen. Det blir en hel del resor mellan de tyska städerna för träningar och att bevaka tävlingar.

– Tennis är otroligt stort i Tyskland. De har 1.4 miljoner spelare, säger Thomas och visar en bild när han håller föredrag inför 1 000 heltidsanställda tränare.

Thomas berättar att han under de senaste dryga tre åren också hjälpt damstjärnorna Madison Keys, USA, och Jelena Ostapenko, Lettland.

– Båda ligger topp 20 i världen, men jag har fokuserat de 3,5 åren på Tyskland och de allra största talangerna. Redan nu har jag tagit med Max för att sparra med (Stanislaw) Wawrinka i Monte Carlo.

I förra veckan tog han med sig Max Schönhaus och sparringpartners Felix Triquart och Zheng Jie Wu till sin hemstad vid Vänern.

Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, längst till vänster. Därefter sparringpartners Felix Triquart, Zheng Jie Wu, Mariestadskillen Alfred Hagejärd samt tränare Thomas Högstedt.
Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, längst till vänster. Därefter sparringpartners Felix Triquart, Zheng Jie Wu, Mariestadskillen Alfred Hagejärd samt tränare Thomas Högstedt. Foto: Peter Gustafsson

Svårt med utebanorna

Thomas drömmer om att fortsätta ta några av sina toppspelare till Sverige med Mariestad som bas. Medan tennishallen fungerar mycket fint är det besvärligare med grusbanorna utomhus i Alhagen. Banorna byggdes 2014, men underlaget har tagit stryk sedan dess.

– Jag kan inte ta hit toppstjärnor som går maximalt. Det är skaderisk, säger Thomas Högstedt.

Behöver lägga om banorna i Alhagen
Thomas Högstedt hoppas på förändring

Enligt Högstedt provades ett nytt slags underlag, men det visade sig att det fläckvis helt kan ta stopp när man ska glida.

– Det var olyckligt för man trodde att detta skulle vara med lättskött. De la om många banor i Sverige med denna typ, men tyvärr har de blivit förstörda. Alla har lagt om, men här ligger de fortfarande. Man behöver ta bort mattan och lägga nytt underlag. Lägger man hardcourt kan man spela nästan hela året runt, säger Högstedt, som tog med spelarna till Falköping för att träna på maximal nivå.

Det krävs åtskilliga timmar och samarbete för att nå högt upp.
Det krävs åtskilliga timmar och samarbete för att nå högt upp. Foto: Peter Gustafsson

Vacker stad

Max Schönhaus, som kommer från en ort utanför Dortmund, trivdes utmärkt i Mariestad.

– En vacker stad med så mycket natur, så olikt Tyskland, säger han.

Den tyske talangen siktar på att bli proffs och tar steg varje dag ihop med den svenske tränaren. Att minimera misstagen är prioritet.

– Thomas har en otroligt bra attityd och vet hur han ska motivera mig. Han är väldigt professionell och inspirerar mig, säger en tacksam Max Schönhaus.

Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, trivdes fint i natursköna Mariestad.
Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, trivdes fint i natursköna Mariestad. Foto: Peter Gustafsson

Högstedts kontrakt går ut vid årsskiftet och han är inte främmande för att engagera sig i Sverige igen.

– Det vore kul att hjälpa till med någonting sånt här i Sverige. Det finns många lovande spelare och jag inspirerar och visar vägen från att de är tolv år.

Sedan finns tankar om världsspelare på seniornivå.

– Samtidigt saknar jag lite grann att ta någon toppspelare. Vi får se framåt vad det blir.

Vore kul att ta någon toppspelare igen
Thomas Högstedt, tennistränare från Mariestad
Max Schönhaus med serve inför träningskompisarna och tränare Thomas Högstedt.
Max Schönhaus med serve inför träningskompisarna och tränare Thomas Högstedt. Foto: Peter Gustafsson
Vid årsskiftet går kontraktet med det tyska förbundet ut. Sedan är det oklart vilket uppdrag Thomas Högstedt tar sedan.
Vid årsskiftet går kontraktet med det tyska förbundet ut. Sedan är det oklart vilket uppdrag Thomas Högstedt tar sedan. Foto: Peter Gustafsson
Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, servar.
Tyska ettan Max Schönhaus, född 2007, servar. Foto: Peter Gustafsson
Thomas Högstedt.
Thomas Högstedt. Foto: Peter Gustafsson

Artikeltaggar

MariestadSportTennisThomas HögstedtTysklandUSA

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare