Tre stolta medlemmar i Lions var med när det stora, tunga och ståtliga ankaret kom på plats i Cooprondellen.
– Det fullbordar vårt maritima tema i rondellerna, säger Kent Lundstedt när han betraktade utsmyckningen tillsammans med Lennart Carlberg och Hans Johansson.
Lions i Mariestad har varit med och utsmyckat andra rondeller i Mariestad.
Det har skett vid cirkulationsplatsen 2019 i Krontorp med en modell av en Torsösnipa. Lions var också med 2001 och bidrog till utsmyckningen av Fyrrondellen på Göteborgsvägen.
– Det här kommer att stärka marknadsföringen av Mariestad som Vänerns pärla, säger Lennart Carlberg.
Den tekniska nämnden har godkänt kostnaden på 170 000 kronor för utsmyckningen. Flera lokala företag har varit med och bidraget med renoveringen av ankaret.
Gammalt
Ankaret - ett så kallat stockankare - har skänkts av Oxelösunds hamn och har anor från 1800-talet. Sedan ankaret med tillhörande kätting ankom Mariestad har det renoverats av Lions med hjälp av sponsorer. Det lyftes på plats i rondellen med hjälp av en grävmaskin. Kommunens gubbar var med och följde Lionsmedlemmarnas "expertråd".
Ankare i rondellen kan bli verklighet: ”Vill ha ett maritimt tema”Stockankaret är det vanligaste ankaret av den modell som förekommit i svenska marinen under 1900-talet.
– Ankaret väger en hel. Gissningsvis mellan två och tre ton, konstaterar Lennart Carlberg.
– Det är sannerligen inte lätt att flytta på, säger Hans Johansson och ler.
Invigningen sker i samband med Båt & Hamnfestivalen som arrangeras i Mariestad den 9-10 juni. Under tiden arbetet i rondellen pågick var det många bilister som kastade blickar mot ankaret. Det blev också ett celebert besök i form av en sädesärla som var framme och granskade ifall alla skötte sitt jobb.
Sädesärlan kan också placera sina bon i håligheter som murar och broar. Vem vet, kanske den har ett bo i rondellen?