André om rektorsrollen – och nedskärningarna: ”En tuff situation för alla”

Publicerad:
Nu är de rektor och biträdande rektor: André Aldenhov och Berit Isaksson tar varsitt kliv uppåt. Foto: Malin Bring

Tillförordnade rektorn på Centralskolan, André Aldenhov, har utsetts till skolans nye rektor. Han fortsätter det nära samarbetet med Berit Isaksson, som varit tillförordnad biträdande rektor men som också hon tar ett kliv uppåt och nu blir ordinarie.

– Min karriärambition var inte att bli rektor så här snabbt, men om man varit biträdande rektor ett tag får man vara redo att tillträda om något skulle uppstå, säger André Aldenhov.

Han började som biträdande rektor på Centralskolan hösten 2020 och tycker han haft tur som fått samarbeta med först Leif Carlsson och sedan Johan Danielsson.

– De är olika både som personer och i sina roller som rektorer, men jag har haft väldig glädje av att samarbeta med båda två, säger han.

André Aldenhov började på rektorsutbildningen under höstterminen och är inne på sluttampen av det första av de tre år det tar att bli utbildad rektor.

– Någonstans växer tanken förstås fram på vad jag gör om det dyker upp en tjänst. Nu gjorde den det, och efter en ganska snabb process blev jag erbjuden jobbet som ny rektor.

Beskedet: Skolan måste spara – 30 tjänster försvinner i Töreboda kommunRockad på Centralskolan – André blir tillförordnad rektor: ”En bra lösning”

Historisk besparing

Han har blivit mycket väl mottagen på skolan, tycker han, men hade kunnat få en behagligare start. Efter flera år av underskott står kommunens grundskolor inför en historiskt stor besparing - 30 tjänster kommer att försvinna, bland annat beroende på uteblivna statsbidrag.

– Jag har känt till att nedskärningen var på gång under en längre tid, men inte hur den skulle genomföras. Det är en tuff situation för oss alla, både för medarbetare, elever och för mig som arbetsgivare.

Stämningen på skolan är spänd, säger han, med varierande grader av oro inför vilka effekter nedskärningarna kan få.

– Men samtidigt kommer det in förslag om möjliga lösningar på några av de problem som kan förväntas uppstå när ett antal tjänster försvinner.

Väloljat samarbete

Berit Isaksson och André Aldenhov har ett inarbetat och väloljat samarbete och är glada över att det nu fortsätter i mer fastslagna former.

– I och för sig fortsätter vi ju bara att göra det vi redan gjorde, men nu vet både vi och personalen var vi står. Vi är väldigt trygga med varandra och gillar att jobba ihop, säger han.

Trots det ansträngda ekonomiska läget är André Aldenhov hoppfull inför hösten. Även när det gäller skolresultaten säger han sig vara försiktigt optimistisk.

– Vi måste invänta slutbetygen, som vi kommer att utvärdera på ett lite nytt sätt när eleverna slutar i sommar. Det är förstås motsägelsefullt att både skära ner och samtidigt förvänta sig bättre skolresultat, men över tid tror jag det är möjligt.

– Tills vidare jobbar vi på så gott vi kan, säger Centralskolans nye rektor.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareLärareSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare