Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Efter raset – ny kaj får byggas i Otterbäcken

Publicerad:
Kajen som har rasat i Otterbäcken. Foto: Per Claesson

Länsstyrelsen har nu tagit beslut om att tillåta uppförandet av en ny kaj i Badängsparken i Otterbäcken från 15 juni i sommar.

– Det är jättepositivt att vi får göra det efter det här datumet, säger Linus Gradén på MTG:s tekniska verksamhet.

Det var i september förra året som kajen i Badängsparken rasade efter kraftigt regn. Beslut togs i februari av Gullspångs kommun att den raserade kajen skulle ersättas med en ny kaj.

Tanken var att låta bygga en ny kaj innan sommaren för att inte störa semestersäsongen. Men den förhoppningen grusades när länsstyrelsen förlängde handläggningstiden för den ansökan om vattenverksamhet som krävs för arbete i vattendrag till slutet av juni.

Otterbäckens byalag, som värnar om Badängsparken där man också har flera sommarevenemang, reagerade kraftigt på förseningen.

– Det är ett slag mot hela byn tycker jag, sa Björn Wadensten i byalaget.

Byalaget skrev också till länsstyrelsen för att påtala vikten av ett så snabbt besked som möjligt i frågan.

Beslut

Nu har länsstyrelsen tagit beslut om att tillåta uppgrävning av den nedrasade kajen och att man anlägger en ny kaj med frihängande brygga. Med tillståndet följer en rad villkor, som att arbete som grumlar vattnet inte får göras under perioden 1 mars - 15 juni. Det är för att minska störningar på lekande fisk och andra organismer.

Enligt ansökan ska en ny slänt anläggas efter att den gamla raserade kajen tagits om hand. I den nya slänten ska det finnas ingjutna stålbalkar som bär upp en ny brygga i stål och trä som hänger ut över vattnet.

I länsstyrelsens beskrivning av ärendet nämns Otterbäckens byalags skrivelse, där byalaget framförde att man är angelägna om att kajen åtgärdas snarast.

Oklart

Beskedet har kommit i veckan och det är ännu inte helt klarlagt när själva arbetet kommer att göras, enligt Linus Gradén. Han ska ha kontakt med den anlitade entreprenören och även företrädare för Gullspångs kommun, då det kan vara känsligt att mitt i sommaren göra arbeten som kan vara störande för människor som besöker parken.

– Vi får se hur vi lägger upp det, om vi satsar på att komma igång direkt efter 15 juni, säger Linus Gradén.

Otterbäckens byalag vädjar till länsstyrelsen om att raserad kaj ska få åtgärdasKlartecken för ny kaj dröjer – hänsyn till fisklek kan skjuta upp arbeteEfter raset: Ny kaj byggs inte innan sommaren – tillstånd dröjerRaserad kaj kan byggas upp igen – det här är prisförslagetKaj i Otterbäcken har rasat

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutDjur och naturFiskeGullspångs kommunMTGOtterbäckenParkerSamhälle

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.