Hoppa till huvudinnehållet

Bröllopsfrisyren – det kan du förvänta dig: ”Försöker göra det lite speciellt”

Publicerad:
Maja Pontén, frisör och ägare av salongen Magasinet, fixar frisyr på MT:s reporter Elin Nilsson.

Håret är en av alla komponenter som ska sitta på plats på bröllopsdagen. Det finns flera alternativ att överväga – hästsvans, halvuppsättning eller blommor i håret.

För att ta reda på hur man kan hitta rätt, begav sig MT till en lokal frisörsalong.

Utmed Österlånggatan ligger frisörsalongen Magasinet sedan två år tillbaka. När dörren öppnas är det en rymlig och för tillfället tom lokal som kommer till mötes med Maja Pontén, frisör och ägare av salongen, vid kassan.

Maja har redan en färdig plan för MT:s reporter, men i många fall är det inte alltid självklart. Planen brukar istället börja ta form först efter att telefonen ringt och de bokat in en tid för konsultation med bruden, där de går igenom idéer och tankar.

Hon visar vägen fram till frisörstolen, tar fram en kappa och de verktyg som behövs. Sedan sätter Maja igång.

Det är en spänd reporter som sätter sig i stolen.
Det är en spänd reporter som sätter sig i stolen. Foto: Charlotte Ferneman
Maja Pontén tuperar håret för att skapa en fyllighet i det.
Maja Pontén tuperar håret för att skapa en fyllighet i det. Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tänker att nu när vi har lite längd att jobba med, så gör vi en vågig hästsvans med lite volym, som är slät och fin. Det är något man ser mer och mer av, förklarar Maja samtidigt som hon preppar med olika produkter i reporterns hår.

Medan radion spelar musik i bakgrunden berättar Maja att hon och hennes kollegor alltid lägger ner extra energi på just bröllopsfrisyrer. De vet att det är en stor dag och vill därför att bruden ska få ha en lugn stund i salongen innan alla festligheter börjar.

– De får bara komma hit och sätta sig, njuta av lite bubbel och ha det mysigt. Det är ändå en av de viktigaste dagarna i livet, så vi försöker göra det lite speciellt, säger Maja samtidigt som hon tuperar delar av underhåret för att skapa fyllighet.

När en brud kommer till salongen för att göra en uppsättning inför sitt bröllop lägger de ner lite extra energi, för att det ska bli riktigt bra.
När en brud kommer till salongen för att göra en uppsättning inför sitt bröllop lägger de ner lite extra energi, för att det ska bli riktigt bra. Foto: Charlotte Ferneman

Hon går vidare med att sätta upp håret i en hästsvans och hakar i över tio hårnålar för att göra uppsättningen mer stabil.

– Du kommer kunna gå med den här frisyren i flera veckor nu, bekräftar Maja med en skämtsamt leende och plockar fram en locktång.

Nu är det dags för att få till de silkeslena lockarna.

Maja Pontén tar fram locktången för att fortsätta forma bruduppsättningen.
Maja Pontén tar fram locktången för att fortsätta forma bruduppsättningen. Foto: Charlotte Ferneman
Lockarna visar sig bli en stor del av reporterns frisyr.
Lockarna visar sig bli en stor del av reporterns frisyr. Foto: Charlotte Ferneman

Flera resurser går åt

En efter en trillar lockarna på plats. Det blir tydligt att det ändå behövs en del hårspray, och andra produkter, för att få till en vacker och tålig bröllopsuppsättning.

Att det går åt resurser reflekteras även i priset, vilket utgår från frisörernas timpeng.

Det används både hårspray och andra produkter för att få lockarna att hålla sig på plats.
Det används både hårspray och andra produkter för att få lockarna att hålla sig på plats. Foto: Charlotte Ferneman
Även de främre delarna av håret lockas.
Även de främre delarna av håret lockas. Foto: Charlotte Ferneman

– Allt är relativt, vad som är viktigt är upp till bruden. Vissa tycker inte att blommor är viktigt, medan andra inte tycker att håret är det, och därför gör det själva, förklarar Maja medan hon fortsätter att locka de främre delarna av håret.

Genom åren har salongen stylat många blivande fruar med varierande budgetar.

– Det finns de som lägger knappt en krona, som bara ser till att man har plattat eller stylat håret lite extra, till att man har ett tredagarsbröllop med 500 gäster. Vi har gjort alla olika typer av bröllop, säger Maja och fortsätter:

– Vi har gjort stora bröllop där vi åker ut till en plats och blir en del av dagen, till att det kommer en kund en lördag och säger att de ska gifta sig och vill ha en fin styling. Det finns verkligen alla varianter och det är det som är så roligt, att brudar är så individuella. Ingen är den andra lik och att få göra det är superhärligt, säger hon glatt medan hon förflyttar blicken till detaljerna i uppsättningen.

Maja Pontén och hennes kollegor har gjort bröllopsfrisyrer för både större och mindre bröllop, med varierande budget.
Maja Pontén och hennes kollegor har gjort bröllopsfrisyrer för både större och mindre bröllop, med varierande budget. Foto: Charlotte Ferneman

Kronan på verket

Mitt i detaljarbetet kommer Maja på att salongen har något kvar från helgen innan, när deras första brud för i år var på plats och fixade håret.

– Nu börjar det komma fram något här, men vi har lite blommor över som vi kan använda. Då blir det ännu mer som en brudfrisyr, säger Maja medan hon ännu en gång tar upp hårsprayen.

Maja går sedan vidare till detaljerna, för att få uppsättningen att bli precis som det är tänkt.
Maja går sedan vidare till detaljerna, för att få uppsättningen att bli precis som det är tänkt. Foto: Charlotte Ferneman

Kronan på verket är en vit blomma. Hon fäster den vid sidan av hästsvansen, och vips, så är bruduppsättningen klar.

– En liten, fin och lockig svans som ändå blev detaljarbetad. Det ger en härlig och lyxig känsla. Här hade man kanske velat ha en klänning som är öppen i ryggen, så att man får se svansen, säger Maja medan hon tar av kappan och visar uppsättningen i spegeln.

Här är slutresultatet, med kronan på verket.
Här är slutresultatet, med kronan på verket. Foto: Charlotte Ferneman
Erika har 30 års erfarenhet av hår – och brudfrisyrer: ”Går att experimentera”Gifte sig i väninnans klänning – nu hjälper Anne Marie par att hitta bröllopskläderMalin, 33, köpte brudklänning på nätet – så räddade Helen mardrömmen

Artikeltaggar

BröllopBröllopstiderFrisörerFritid och livsstilMänskligtÖsterlånggatan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.