Då kan sjukhusets nya anläggning byggas – för nästan 50 miljoner: ”En miljövinst”

Publicerad:
Arbetet med geoenergianläggningen vid Skaraborgs sjukhus kan påbörjas i höst. En anläggning som innebär att värme och kyla kan säsongslagras i akviferlager.

Under hösten kan arbetet med geoenergianläggningen vid Skaraborgs sjukhus inledas om planerna håller. En anläggning som innebär att sjukhuset kan säsongslagra värme och kyla i akviferlager och på det sättet minska andelen inköpt energi.

– Det är framför allt en stor miljövinst, säger Joakim Staaf, Västfastigheter.

Den planerade geoenergianläggningen på Skaraborgs sjukhus i Skövde har överklagats i två omgångar men nu har Västfastigheter fått klartecken att bygga anläggningen.

– Det första vi ska göra är att borra några hål för att mäta flödena, därefter ska vi detaljprojektera och sedan ska hela entreprenaden gå ut på en offentlig upphandling, säger Joakim Staaf, projektledare Västfastigheter.

Lagra värme och kyla

Geoenergianläggningen kommer göra det möjligt att lagra både kyla och värme i ”pooler” nere i grundvattnet.

Förenklat innebär det att vintertid utvinns värme från det uppumpade vattnet och nedkylt vatten återförs till kallpoolen. Sommartid utvinns istället kyla från det uppumpade vattnet från kallpoolen och det uppvärmda vattnet återförs till varmpoolen

– Vi kommer borra ner runt 35 meter där vi kommer ha ett område för varma brunnar och ett område för kalla brunnar. Det ska borras för ungefär 35 brunnar som vi tror nu men vi får se efter första provborrningen, det kanske räcker med 25 brunnar. Sen har vi tillstånd från vattendomstolen för ett visst uttag som vi får hålla oss till.

Joakim Staaf, projektledare Västfastigheter, att det första de ska göra är att provborra för att mäta flödena. Arkivbild.
Joakim Staaf, projektledare Västfastigheter, att det första de ska göra är att provborra för att mäta flödena. Arkivbild. Foto: Anneli Malm

Under hösten

Målsättningen är att arbetet med geoenergianläggningen ska komma igång under hösten.

– Det blir i två delar. Först är det markarbeten med borrning framför allt för att få ned pumpar och kassuner och sen ska allt kopplas ihop i nybyggnaden.

I den nybyggda sjukhusdelen har det förberetts utrymme för ändamålet.

Själva anläggningen kan vara klart till nästa sommar men sen ska det driftoptimeras, testas och provköras.

De mätningar som har gjorts visar på ett gynnsamt läge för en geoenergianläggning vid sjukhuset enligt Joakim Staaf. Bättre än andra anläggningar de har varit och gjort studiebesök vid.

När kan anläggningen vara i drift?

–Vi har tittat på några anläggningar i södra Sverige och de har en högre grundvattentemperatur vilket gör att de har en längre tid att få det att fungera och de räknar med uppåt fem år. Men de har en grundvattentemperatur på nio grader och vi har runt sju grader här så vi har ett helt annat läge att få igång det snabbare, för man vill ha ned det till runt sju grader.

Energiinvesteringen beräknas uppgå till 49 miljoner kronor.

Artikeltaggar

MiljöSjukhusSkaraborgSkövdeUpphandlingVård och omsorgVästfastigheterVattenVind

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare