Föreningen växer och kämpar för större lokaler: ”Får samsas om tider i nuläget”

Publicerad:
Föreningen Gentlemannafabriken övar MMA, kickboxning och wrestling tillsammans. Foto: Karin Viola Eriksson

På Elvärkets lokaler i Mariestad huserar Gentlemannafabriken.

Förening tränar MMA, kickboxning och wrestling sex dagar i veckan.

– Vi må vara olika stilar, men vi är en klubb tillsammans. Vi tränar kampsport allihopa och likheterna är större än skillnaderna, säger Oskar Svensson som är tränare för kickboxningen.

Kampsportsklubben Gentlemannaföreningen ligger vägg i vägg med fritidsgården Elvärket. Uppdelade på tre sorters kampsport, med många stilöverskridande aktiva, tränar klubbens 46 medlemmar.

– Vi hade en nergång under pandemin då kampsport kräver närkontakt och det var svårt att anpassa träningarna. Vi behöver varandra för att träna, säger Fredrik Löfgren som är tränare för MMA.

– Självförtroendet och självkänslan ökar när man känner sig duktig på något och samtidigt får lära sig att förstå sig själv och sin kropp, säger Fredrik Löfgren.
– Självförtroendet och självkänslan ökar när man känner sig duktig på något och samtidigt får lära sig att förstå sig själv och sin kropp, säger Fredrik Löfgren. Foto: Karin Viola Eriksson

Åldrarna är blandade bland de kvinnor och män som tränar i föreningen.

– Vi har en nedre gräns på 15 år, men vi har ingen övre gräns. Vi har flera över 50 år som tränar hos oss. Det är fler män än kvinnor som tränar hos oss, men träningen är öppen för alla oavsett kön, säger Oskar Svensson, som hoppas på att fler kvinnor hittar till träningen.

Till sommaren ställer klubben upp dörrarna på vid gavel.

– Vi har en öppen sommarträning där alla är välkomna oavsett stil, ålder, kön och nivå. Nybörjare som vill prova på kan få en tjuvstarta med grunderna inför höstterminen, säger Fredrik Löfgren.

”Inte som på TV”

MMA, kickboxning och wrestling har mycket gemensamt.

– I MMA får man slå, sparkas och brottas, i kickboxning får man bara slå och sparkas och i wrestling får man bara brottas, säger Oskar Svensson.

– Vi är varandras träningsredskap, vi lär oss och utvecklas tillsammans, vi blir duktigare ihop helt enkelt, säger Fredrik Löfgren.
– Vi är varandras träningsredskap, vi lär oss och utvecklas tillsammans, vi blir duktigare ihop helt enkelt, säger Fredrik Löfgren. Foto: Karin Viola Eriksson

Fredrik tror att bilden av kampsport är ofördelaktigt negativ.

– Kampsport är inte som det är på TV, det handlar inte om att slå hårdast möjligast eller att skada utan om att ha roligt. Det är en idrott vi håller på med, inte slagsmål, säger Fredrik Löfgren.

– Ingen ska gå från en träning fylld med ilska eller vrede. Man ska lämna med en bra känsla i kroppen och fylld med endorfiner. Vi är varandras träningsredskap, vi lär oss och utvecklas tillsammans, vi blir duktigare ihop helt enkelt, säger Fredrik Löfgren.

Även skaderisken i sporten är lägre än vad många tror, menar Fredrik.

– Fallteknik är det första man lär sig, kroppen är tåligare är man kan tro. Vi lär oss tekniken i att ramla och att arbeta med kroppskontroll, säger Fredrik Löfgren.

I kickboxning är det tandskydd och benskydd som gäller. Paren turas om att ha boxningshandskar och mittsar.
I kickboxning är det tandskydd och benskydd som gäller. Paren turas om att ha boxningshandskar och mittsar. Foto: Karin Viola Eriksson

Kamp om tider

På samma matta i lokalen tränar också Mariestads judoklubb och föreningen Takenoko som utövar aikido, laido och jujustsu.

Schemat är pressat till sina gränser och lokalen börjar bli för liten för den expanderande klubben Gentlemannafabriken.

– Vi får samsas om tider i nuläget. Vi söker efter en lokal med större yta och mer tillgång för att utöka med fler olika grupper, säger Fredrik Löfgren.

Kickar av olika slag tränas på i föreningen, antingen mot varandra eller mot boxningssäck.
Kickar av olika slag tränas på i föreningen, antingen mot varandra eller mot boxningssäck. Foto: Karin Viola Eriksson

I nuläget hålls kickboxningen två gånger i veckan och MMA tre gånger, varav ett pass är till för nybörjare. Utöver det sker ett gemensamt fyspass, en sparring och ett pass med mitts. Totalt åtta pass i lokalens pressade schema,

Planen finns för att utöka barngrupper, familjeträning och renodlade tjejgrupper, men en ny lokal är avgörande.

– Efterfrågan finns för de olika grupperna, men vi får inte plats i nuläget, säger Fredrik Löfgren.

Artikeltaggar

KampsportKickboxning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare