Fredrik Funk från Mariestad tog NM-guld: ”Inget jag förväntade mig”

Publicerad:
Mariestadcyklistens Fredrik Funk vann NM-guld i H40-klassen vid mountainbikens XCO-tävling i Göteborg. Foto: Peter Gustafsson

Mariestadcyklistens Fredrik Funk blev nordisk mästare i klassen 40 till 49 år.

Detta efter ett framgångsrikt Göteborg MTB race i XCO, där även klubbkompisen Anna Svantesson kom på pallen som tvåa i D40.

– Att ta NM-guld var inget jag förväntade mig. Det slår högt, säger Fredrik Funk.

Mästerskapet avgjordes i skogen vid Skatås i Göteborg. Det var samma bana som SM avgjordes på 2020 och 2021.

Mariestads hade sex deltagare på plats och det blev alltså en mycket lyckad tävling klubben.

Fredrik Funk hade 27 konkurrenter i sin klass, som numera är H40 istället för H30. Det visade sig att den störste utmanaren om titeln var dansken Per Bonde från MTB Randers.

– Det var hett och varmt och jag fick strax före start veta att det var en snabb dansk med på startlinjen. Då fick jag se till att vara före honom i mål. Han vann den tävlingen förra säsongen i H40, berättar Fredrik Funk.

Fredrik siktade på att ta kommandot direkt på banan, som kördes i fyra varv.

– Jag ville köra ett hårt och snabbt förstavarv. Sedan fortsätta på varv två och då hade jag skaffat mig en lucka på 20-25 sekunder. Sedan skulle jag hålla det varv tre och fyra. Då körde vi ganska lika.

Det skiljde 30 sekunder mellan Funk och den danska konkurrenten. Till trean Henrik Sparr, Bistro cycling club, var det 1.5 minuter.

Hur sätter du in detta bland tidigare mästerskap?

– Jag håller nog SM-guldet 2021 som strået större att vinna. NM har inte riktigt samma status ännu. Nu var det några danskar och norrmän med liksom några snabba svenskar, säger Funk.

Årets NM ingick även i Sverigecupen och där har Funk inlett med två stycken andraplatser innan NM-tävlingen.

– Den föregående var en tredagarstour i Huskvarna i förra veckan, så jag hade redan tre tävlingsdagar i benen före NM i söndags. Men det kändes förvånansvärt bra ändå.

Förra säsongen vann han H30-klassen i cupen och nu siktar han vidare, fast i en äldre åldersklass. Just nu leder han cupen.

Silver till Anna

Anna Svantesson gjorde debut i NM och kom tvåa i D40-klassen. Mariestadsbon tillhör toppen av de svenska cyklisterna i sin klass med guldmedaljer vid SM på senare år.

På Skatåsbanan gick hon en kamp mot Petra Kjellberg, Bukten MTB. Efter tre varv rullade Anna i mål halvminuten bakom.

– Jag fick en lite sämre start, men försökte komma ikapp. Uppför gick det bra, men i stöket nedför tappade jag. På varv två var jag nästan ikapp. Det var en roligt lopp och jag hade med en bra hejarklack, berättar Anna Svantesson.

43-åringen har kommit tillbaka efter en krasch i september i fjol då hon fick hjärnskakning.

– Jag har tränat på, men det flyter inte riktigt som det gjort tidigare. Jag vågar inte i de tekniska delarna. Men det är inget att skylla på, säger Anna, som bara kört ett lopp tidigare under våren.

Anna Svantesson körde till sig ett silver vid NM (ARKIVBILD)
Anna Svantesson körde till sig ett silver vid NM (ARKIVBILD) Foto: PRIVAT

Ungdomar igång

Vid NM kämpade även ungdomarna från Mariestad. Isak Pakkanen körde i herr- juniorklassen och blev 15:e man.

Ludvig Funk kom sjua i klassen pojkar 9-10 och Edvin Funk i pojkar 11-12 kom på plats 20.

Lizzie Pakkanen ställde upp i klassen F11-12 och noterade en tionde plats.

Nästa deltävling i Swecup XCO avgörs i Falun den 11 juni. Mariestadcyklisten arrangerar tävling vid Leksberg den 2 juli.

Lizzie Pakkanen ställde upp i klassen F11-12.
Lizzie Pakkanen ställde upp i klassen F11-12. Foto: PRIVAT

Artikeltaggar

CyklingFredrik FunkMariestadcyklistenMountainbike

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare