Mariestads sjukhus hotas av nedläggning. Förslaget får nu kritik från flera kommunpolitiker, som kallar det ”strukturfel” och ”olyckligt”.
– Det är illa. Så illa att jag är beredd att demonstrera för att få behålla verksamheten, säger Fatima Hamdi (KD).
Skaraborgs sjukhus ska spara pengar. Det finns förslag om att lägga ned alla sjukhusets verksamheter i Mariestad: vuxenpsykiatrin, med 30-talet anställda, barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, med ett 30-tal medarbetare, röntgen samt de specialistmottagningar som fortfarande finns kvar.
Dessutom hotas jourcentralen, som drivs av primärvården, av nedläggning i Mariestad.
Vad tänker kommunpolitikerna i Mariestad om den utvecklingen? MT har ställt följande frågor till företrädare för de sex partier som är representerade i kommunfullmäktige:
1) Din kommentar kring det som sker med vårdutbudet i Mariestad?
2) Vad kan ditt parti göra?
Anders Karlsson (C):
1) Jag förstår att det måste göras förändringar, sjukhusen blöder pengar. Om hela förslaget genomförs vet jag inte hur tänks med tanke på det som ska genomföras i Mariestad. Mariestad har åkt på smäll efter smäll och det har aldrig blivit så som det lovats. Den bästa specialistsjukvården ska finnas i Skövde, om vi plottrar ut den finns risk att det blir för kostsamt och att vi tappar spetskompetensen till Göteborg. Men vi måste ha tillgång till sjukvård i norra länsdelen och primärvården måste få resurser. Den ska även kunna ta mindre akuta delar.
2) Jag slåss för norra Skaraborg, men det är inte lätt att kämpa mot en hel region. Centerpartiet vill satsa på primärvården och jag tror mycket på den nära vården, där ska man kunna nå en specialistläkare.
Fatima Hamdi (KD):
1) Jag reagerade kraftigt när jag fick veta detta. Jag kommer att kämpa för att sjukhuset ska vara kvar. Visst kan man dra ner på verksamheter med sällanbesök som öron-näsa-hals, men inte barn- och ungdomspsykiatri, barnmedicin och vuxenpsykiatri. Det är ytterst viktigt att dessa verksamheter finns nära patienterna.
2) Jag har varit i kontakt med regionpolitikerna. Jag har haft en dialog med Sebastian Ekeroth Clausson (regionpolitiker för S, reds anm) och pratat med styrelsen i mitt parti. Jag försöker att påverka, men det är svårt eftersom jag inte är regionpolitiker själv. Men jag är beredd att demonstrera, så illa tycker jag att det är.
Johan Abrahamsson (M):
1) Det är självklart att sjukhuset måste utvecklas, inte avvecklas. Detta berör problemet som finns inom svensk sjukvård. Vården är jättebra, men vi har ett ineffektivt system. Därför måste vi hitta systemfelet, annars har vi inte råd med vården i framtiden. Att stänga verksamhet i Mariestad kommer inte att spara pengar eftersom Västfastigheter äger fastigheten. Därmed påverkas inte regionens totala ekonomi.
2) Jag hade en dialog med partiets regionpolitiker igår. Vi måste tänka strukturellt och långsiktigt. Jag förutsätter att mitt parti ta ansvar i frågan, vågar sticka ut hakan och lägga ett struktureringsförslag.
Janne Jansson (S):
1) All minskning av verksamhet på sjukhuset skulle vara väldigt olycklig. Vi står inför en stor expansion i kommunen och då behöver verksamheten utökas, inte minskas. Eftersom det tar tid innan åtgärderna får full effekt, kommer det att ske just när Mariestad börjar växa. Då blir det svårt att få tillbaka personalen.
2) Det jag kan göra är att prata med de av mina partikamrater som sitter på besluten om Mariestads sjukhus. Jag kan förklara hur jag ser på saken och vad som händer om vissa saker genomförs.
Bo Heijl (SD):
1) Naturligtvis är det inte bra, men realistiskt sett går det inte att driva all verksamhet överallt. Det handlar om personalförsörjning och ekonomi. Det gäller att göra förändringen på ett strukturerat sätt som blir bra.
2) Vi är det enda partiet som motsatt oss en stängning av jouren i Mariestad. Under senaste regionfullmäktige ställde vi en fråga i ärendet; kanske har man inte ställt tillräckliga krav från politiskt håll på att lösa situationen?
Britta Wänström (V):
1) Det är inte bra för en ort om utbud plockas bort. Det är inte bra om man behöver ta sig längre väg för att få vård. Det är viktigt för alla patienter, men kanske särskilt för barnen. Samtidigt är det en komplex fråga som har att göra med ekonomin och helheten av utbudet i regionen. Innan jag har fått mer information om det är det svårt att uttala mig närmare.
2) Vi pratar med våra kollegor i regionen för att få mer information om vad det finns för möjligheter. Vi kan försöka lyfta olika förslag för att kanske få till andra lösningar.
Sjukhuset behöver spara in – röntgenavdelning i Mariestad kan vara hotadMottagning hotas av nedläggning – tusentals patienter kan drabbas: ”Jätteoroande”Efter beskedet – fler verksamheter kan flyttas från Mariestads sjukhusJourcentral i Mariestad kan stängas – permanent: ”Räcker med två”Politiker vill se på längre sikt: ”Jag tror vi behöver tänka annorlunda”Jourcentralernas öde debatterades – ledamot kritisk: ”Skapar osäkerhet”