Hoppa till huvudinnehållet

Populära vandringen lockar med barnvänliga aktiviteter: ”Blir pröva på-saker”

Publicerad:
Reporter Jenny Åberg
Jenny Åberg
jenny.aberg@mariestadstidningen.se
Kvarnstensvandringen brukar locka många hundra personer till trakterna runt Lugnåsberget. På fredag är det dags igen.
Kvarnstensvandringen brukar locka många hundra personer till trakterna runt Lugnåsberget. På fredag är det dags igen. Foto: Tomas Höglund/Arkiv

För 900 år sedan var det munkarna som vandrade i trakterna runt Lugnås. Nu kan man följa i deras fotspår. På fredag den 26 maj är det åter dags för Kvarnstensvandringen.

Mycket är sig likt. Kvarnstensvandringen startar vid Björsäters idrottsplats i Lugnås och fortsätter sedan upp på Lugnåsberget till Qvarnstensgruvan Minnesfjället. Deltagarna vandrar totalt en mil i kuperad terräng.

Men det blir också en del nyheter utmed vägen.

– Vi ska försöka förnya oss. Det blir några pröva på-saker, berättar Leif Andersson, som ingår i arrangörsgruppen.

Träffa trollmor

Det handlar om aktiviteter för både stora och små. På vägen finns stationer där man kan testa olika bollidrotter, lyssna till livemusik och träffa trollmor. En tipspromenad blir det också.

Dessutom går vandringen i en naturskön miljö.

– Det är väldigt fint här nu med gullvivor, vitsippor och fruktträd som blommar; Det är en upplevelse i sig, konstaterar Leif Andersson och förklarar att leden är barnvagnsvänlig.

När deltagarna nått Qvarnstensgruvan har de kommit halvvägs. Där bjuds på korv med bröd och gruvan är öppen för besök. Även kolbullarna, som brukar vara en given del i utbudet, utlovas finnas på menyn.

Leif Andersson hoppas på bra väder och många deltagare till årets Kvarnstensvandring i Lugnås.
Leif Andersson hoppas på bra väder och många deltagare till årets Kvarnstensvandring i Lugnås. Foto: Klara Niggol/Arkiv

Kvarnstensvandringen brukar locka över 500 personer, men vid omstarten efter pandemin i fjol gick deltagarantalet ned något. Nu hoppas arrangörerna, Björsäters idrottsförening och Qvarnstensgruvan Minnesfjället, att fler hittar dit.

– Det är upplevelse i sig och så behöver vi röra på oss för folkhälsans skull, säger Leif Andersson som själv bara haft möjlighet att gå vandringen själv vid ett tillfälle.

Alla andra år har han jobbat med arrangemanget, som många ser som en höjdpunkt under året.

– Det är gôrroligt, vi brukar trivas allihopa. För många är det en hemvändardag, där folk träffas och går tillsammans, berättar Leif Andersson, som har beställt bra väder.

– Vi har pratat med vädergudarna om det, säger han och skrattar.

Artikeltaggar

BjörsäterIdrottsplatsLeif AnderssonLugnåsQvarnstensgruvanSportVandring

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.