Hoppa till huvudinnehållet

Tredje bästa företagsklimatet i Skaraborg – Töreboda kommun firade med tårta

Publicerad:
Näringslivsstrategen Johan Storm förevigar prinsesstårtan dekorerad med med kommunens högsta sammanfattande omdöme hittills - den fina siffran 4,21 av 6 möjliga.

Hack i häl på ettan Götene (4,4 poäng) och tvåan Mariestad (4,3 poäng) placerar Töreboda sig som nummer tre av Skaraborgskommunerna i Svenskt Näringslivs årliga enkät om kommunernas företagsklimat.

– Det är vårt bästa resultat någonsin så vi är jättenöjda, säger näringslivsstrategen Johan Storm.

En specialutsmyckad prinsesstårta dekorerad med ”Töreboda 4,21” hade beställts för att fira kommunens bästa sammanfattande omdöme hittills - 4,21 poäng av 6 möjliga.

– På 13 av de 15 frågorna har vi förbättrat resultatet sedan förra året, och ligger över - eller mycket över - snittet i Sverige, säg säger Johan Storm, medan hans kollegor hugger in på tårtan.

Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen.

Senare räknas enkätsvaren samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner. Det resultatet offentliggörs i september och är det mest prestigefyllda betyget på var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

Oppositionsrådet Karin Arvidsson (S) firar resultatet i enkäten om kommunens företagsklimat.
Oppositionsrådet Karin Arvidsson (S) firar resultatet i enkäten om kommunens företagsklimat.

Tills vidare firar Töreboda kommun resultatet av enkäten, som utgör den tyngsta delen, närmare bestämt två tredjedelar, av den slutliga rankingen. Frågorna ställs varje år till ett antal företagare och vartannat år även till kommunpolitiker, och urvalet görs av Statistiska Centralbyrån. I år har 80 företagare och 13 politiker i kommunen svarat på enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 40 procent. Det är sämre än förra året, då svarsfrekvensen var 49 procent, och även sämre än för riket i stort. Den genomsnittliga svarsfrekvensen för hela landet var 44 procent.

Den bästa delrankingfaktorn i Töreboda är enligt enkätsvaren kommunpolitikernas attityder till företagande, och tjänstemännens attityder kommer inte långt därefter. Dialogens mellan företagarna och kommunen rankas högt, liksom informationen från kommunen till företagarna.

– Jag tror det har funnits ett uppdämt behov hos företagarna av mer kontakt med kommunen efter pandemin, och efter att vi under en lång period inte hade någon näringslivsstrateg, säger Johan Storm, som arbetar mycket aktivt med företagsbesök och möten med de olika företagarföreningarna.

– Vi har prioriterat att göra många företagsbesök tillsammans med politikerna. Vi befinner oss i ett skede där det händer mycket och där företagen har ett stort behov av att få veta vad som är på gång.

Johan Storm tror det har funnits ett uppdämt behov hos företagarna av  mer kontakt med kommunens politiker och tjänstemän.
Johan Storm tror det har funnits ett uppdämt behov hos företagarna av mer kontakt med kommunens politiker och tjänstemän.

Ett område där kommunen mer eller mindre står och stampar är frågan om företagarnas påverkan av brottslighet och otrygghet.

– Jag tror kanske att några har svarat utifrån sin upplevelse av brottsligheten i samhället i stort. När vi är ute på företagsbesök frågar vi alltid om företagen varit utsatta för brott, och det är det nästan aldrig någon som har, säger Johan Storm.

Kommunens service och bemötande får högt betyg.

– Där kommer min roll in. Jag är företagarnas väg in till kommunen, kan man säga. Många ringer till mig med frågor eller klagomål och jag försöker lotsa dem vidare till rätt instans i kommunen, säger Johan Storm.

– Fast även om vi får ett gott betyg kan vi förstås alltid bli bättre, tillägger han.

Artikeltaggar

NäringslivPolitik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.