Vadsbo byggelever fixar klart vindskydden till Torsö: ”Kommer bli fint”

Publicerad:
Under onsdagen höll byggeleverna vid Vadsbogymnasiet på att göra klart vindskydden som ska sättas upp på Torsö. Foto: Charlotte Ferneman

Två rejäla vindskydd färdigställs av Vadsbogymnasiets byggelever, årskurs 1, för att ställas ut på Torsö.

– Vindskydden blir sex kvadratmeter stora, tre gånger två meter, berättar Jerry Stenman, lärare på byggprogrammet.

Eleverna sätter dit tak, golv, takpapp och vindskivor som sågats av furu.
Eleverna sätter dit tak, golv, takpapp och vindskivor som sågats av furu. Foto: Charlotte Ferneman

Upplägget är ungefär samma som förra året, då två vindskydd placerades vid fritidsområdet Snapen.

Två skräddarsydda stommar har timrats på gammalt vis av studenterna på bygghantverksprogrammet på Göteborgs universitet.

Den skickliga snickarglädjen avslöjas vid en närmare blick på stommarna.

Göra klart

Under onsdagen höll byggeleverna vid Vadsbogymnasiet på att göra klart vindskydden. Detta genom att sätta dit tak, golv, takpapp och vindskivor som sågats av furu - virke från trädet tall - i olika dimensioner.

Arvid Hurtig, förstaårselev vid på bygg- och anläggningsprogrammet på Vadsbogymnasiet, tillsammans med Leon Bladh
Arvid Hurtig, förstaårselev vid på bygg- och anläggningsprogrammet på Vadsbogymnasiet, tillsammans med Leon Bladh Foto: Charlotte Ferneman

Arbetet med vindskydden beräknas ta två dagar, men huvudsaken är att det blir klart i veckan. På bygg- och anläggningsprogrammet får eleverna lära sig allt som krävs för att kunna anställas som snickare.

– Det kommer att bli fint. Vi jobbar bra tillsammans och det skapar en teamkänsla, säger Otterbäcksbon Arvid Hurtig, förstaårselev vid på bygg- och anläggningsprogrammet på Vadsbogymnasiet.

Han väljer ut passande virke tillsammans med Leon Bladh som bor i Mariestad.

– Kul att få hjälpa till med sådant här. Detta kommer folk få mycket glädje av.

Takpapp ska sättas på och fixas till.
Takpapp ska sättas på och fixas till. Foto: Charlotte Ferneman

Panelen

Panelen som eleverna sätter på vindskydden är speciell. Det kallas förvandringspanel där brädorna läggs på varandra - vilket ger ett fint utseende.

Instruktören Hans Dahlberg berömmer eleverna.

– De är en bra grupp och arbetet förlöper på smidigt.

Vindskydden ska enligt planen ställas ut vid Hattareviken och Skräddaretorp på Torsö, två fina badplatser där folk kan njuta av livet.

– Det gäller att vindskydden byggs rejält. För det kommer givetvis bli påfrestningar när de kommer stå ute och används av folk, säger Hans Dahlberg.

Vindskydden ska enligt planen ställas ut vid Hattareviken och Skräddaretorp på Torsö.Vadsbo gymnasiet byggprogrammet byggelever vindskydd
Vindskydden ska enligt planen ställas ut vid Hattareviken och Skräddaretorp på Torsö.Vadsbo gymnasiet byggprogrammet byggelever vindskydd Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Fritid och livsstilGöteborgs universitetLärareMariestadSkola och utbildningSnapenStudenterTorsöVadsbogymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare