Hoppa till huvudinnehållet

Är det dags för en palatsrevolution i VG-regionens sjukvårdsledning?

Publicerad:
Foto: Anna Warner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Varför får inte menigheten, väljarna, skattebetalarna, till en riktig dialog med sjukvårdsledningen och sjukvårdspolitiker efter åratal av försök?

Fundera på om nedanstående konspirationsteori är relevant eller bara en illvillig tankekonstruktion.

Kärnsjukhuset, Skövde har existerat i cirka 50 år och under denna långa tid har det i sjukhusledningens två översta nivåer etablerats en beslutskultur och hierarkier som måste följas och eventuella nya personer som kommer in i dessa kretsar blir snabbt omskolade och anpassade till de befintliga strukturerna. Det tycks också vara så att regionrådens sympatier kan vara ”köpta” med höga löner, högre än våra riksdagsmäns.

Tycker ni att denna tanke kan vara relevant? Om så är fallet. Hur löses detta problem snabbast.

Regionens nuvarande hantering av Skaraborgs sjukvård är destruktiv med otrivsel och personalproblem som följd. I Skövde har man slagit ihop Neurologiavdelningen med öron-näs och hals samt ortopedin till en avdelning. Detta med att slå samman, flytta avdelningar, bygga nytt (kostnadsdrivande), starta, lägga ned och så vidare är kontraproduktivt och skapar oro.

Det är säkert effektivare att förändra i toppen av denna organisationen än möblera om på ”golvet”.

En möjlighet skulle kanske vara att de beslutande politikerna samlar sig och river alla eventuellt gamla beslutsstrukturer, entledigar samtliga tjänsteutövare inom de två översta beslutsnivåerna med omedelbar verkan och bland nivåerna tre och fyra rekryterar nya beslutsfattare. Dessa har säkert inifrån sett de flesta existerande problemen. De, och eventuellt med någon organisationskonsult som stöd, kan med förenade krafter innovera fram en fungerande fortsättning av kärnverksamheten.

Det viktiga är att VG-regionen får ett rykte om sig bland patienter, arbetskraft och i sjukvårdskretsar att där finns det långsiktighet med god ordning och god personalpolitik. Detta rykte är viktigt att vårda inte minst när regionen skall rekrytera personal och återvinna befolkningens förtroende.

S Johansson

Artikeltaggar

Vård och omsorg