Hoppa till huvudinnehållet

Eldningsförbud råder i hela Skaraborg – detta gäller

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Under torsdagen beslutade kommunerna att införa eldningsförbud i Skaraborg med anledning av att risken för bränder är mycket stor.

Beslutet har tagits i samråd, och på rekommendation, av räddningstjänsten.

Räddningstjänsten i Skaraborg gjorde under torsdagen bedömningen att brandrisken i skog och mark är ”mycket stor”. Beslutet om eldningsförbud i Skaraborg togs av kommunerna efter räddningstjänstens rekommendation.

Beslutet träder i kraft redan under fredagen den 26 maj klockan 12.00.

Undantag kan i särskilda fall ges och endast i samråd med kommunerna.

”Notera att den som uppsåtligen eller genom oaktsamhet bryter mot eldningsförbudet kan dömas till böter med stöd av lagen om skydd mot olyckor”, skriver man på hemsidan.

De senaste dagarna har präglats av torrt väder och värme. Under måndagen gick SMHI ut med en varning om ”extremt stor risk” för skogsbrand i delar av Skaraborg.

”Extremt stor risk” för lokala skogsbränder

Eldningsförbud gäller redan i flera län i riket. Nu kommer det således råda även i MTG-området, samt i övriga delar av Skaraborg.

Gäller tills vidare

Förbudet har inget slutdatum, utan gäller tills dess att kommun och räddningstjänst uppger något annat.

Vad innebär beslutet?

– Du får inte elda hur som helst med öppen eld i skog och mark utan vill man grilla är det anordnade grillplatser som gäller och helst glöd så snabbt som möjligt, säger Johan Wahlström, inre befäl räddningstjänsten Skaraborg.

Om man har ett gaskök, vad är det som gäller då?

– Det gäller samma där med anordnade platser. Befinner du dig inte på en hårdgjord yta som till exempel asfalt eller grus är det förbud.

Får man grilla hemma på tomten?

– Hemma på tomten är det inga problem, så länge man tänder i en anordnad grillplats eller i en grill.

Detta gäller:

Förbud mot eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Förbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning och annan bränning med fasta bränslen (så som ved, kol, briketter, gräs, ris, grenar och liknande).

Förbudet omfattar inte grillning och matlagning vid iordningställda platser utformade så att faran för antändning och spridning är låg.

Förbudet gäller från och med 26 maj klockan 12.00 fram till dess att beslut fattas om att upphäva det.

Källa: Mariestads kommun, Törebodas kommun och Gullspångs kommun

Artikeltaggar

Blekinge länBränderBrott, lag och rättGrillningMariestadMat och dryckSkaraborgSMHI

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.