Epakväll lockade åhörare – informerades om kulturen och riskerna: ”Kör säkert”

Publicerad:
En stor grupp ungdomar och vuxna tillbringade en varm försommarkväll i Gjutaren för att lyssna på regler, tips och råd för epachaufförer och moppeförare - och deras föräldrar. Foto: Malin Bring

– Kör säkert så slipper vi ses! avslutade ambulanssjuksköterskan Jennie Nyström sin föredragning i Gjutarens aula på onsdagskvällen.

Fältarnas och NTF:s gemensamma informationsträff om hur man blir en trafiksäker epa- eller moppeförare blev en succé, som samlade en stor grupp ungdomar och vårdnadshavare.

Fältassistenterna Gittan Rask och Tommy Strömbäck hade arrangerat kvällen tillsammans med NTF.
Fältassistenterna Gittan Rask och Tommy Strömbäck hade arrangerat kvällen tillsammans med NTF. Foto: Malin Bring

Trafikpoliserna David Bengtsson och Niklas Olsson stod för kvällens längsta framförande, späckat med fakta och statistik om A-traktorer (i folkmun och i den här artikeln kallade epatraktorer) och mopedbilar.

Epatraktorer är ett unikt fordon för Sverige och mycket vanligt i Skaraborg, medan mopedbilar används mer i storstäder, fick vi veta. På senare år har antalet olyckor där fordonen är inblandade ökat kraftigt, ofta i samband med för höga hastigheter och många personer i förarhytten. Bara i region Väst har fyra ungdomar omkommit hittills i år.

Edvin Lunquist, Sackarias Petersen och Filip Sandberg pratar med trafikpolisen David Bengtsson och gruppchefen för områdespolisen i Mariestad och Karlsborg, Johan Walfridson.
Edvin Lunquist, Sackarias Petersen och Filip Sandberg pratar med trafikpolisen David Bengtsson och gruppchefen för områdespolisen i Mariestad och Karlsborg, Johan Walfridson. Foto: Malin Bring

Albin Göransson från trafiksäkerhetsförbundet NTF pratade om effekten av att frontalkrocka i olika hastigheter, och Jennie Nyström från ambulansen i Mariestad/Hova berättade vad ambulanspersonalen gör när de kommer ut till en trafikolycka. Dessutom presenterade Johan Walfridson sig för publiken. Walfridson är gruppchef för områdespolisen i Mariestad och Karlsborg (där Töreboda och Gullspångs kommuner ingår), en grupp som har till uppgift är att bli känd och bygga en relation med unga människor i lokalområdet, ”för att undvika stök och bök”, som han uttryckte det.

Så många frågor från åhörarna blev det inte under informationsdelen av kvällen, men desto livligare och pratsammare blev utbytet mellan parterna ute på parkeringen efteråt, där det var full uppställning med ambulans, polisbilar och NTF:s vältbil, krocksläde och fylleglasögon för alla som ville prova på.

Jennie Nyström demonstrerar ambulansens scoopbår, som används för att skydda nacke och rygg hos traumapatienter.
Jennie Nyström demonstrerar ambulansens scoopbår, som används för att skydda nacke och rygg hos traumapatienter. Foto: Malin Bring

Epatraktorförarna Edvin Lundquist och Filip Sandberg hade tagit sig till Gjutaren tillsammans med kompisen Sackarias Petersen, som kör moped. Det är friheten i att själv kunna bestämma vart man vill åka som är tjusningen med att ha en epatraktor eller moped, tyckte de.

– Vi hörde om den här kvällen på skolan, det lät som en kul grej så vi kom hit för att kolla om det var något nytt, sa Edvin.

– Fast det var inte så mycket nytt, jag kände till det mesta innan. Trafikreglerna handlar väl mest om vett och etikett, ansåg Sackarias.

Det är oftast de andra trafikanterna, bilister och lastbilschaufförer mest, som bryter mot trafikreglerna, tyckte trion; själva höll dom hårt på vett och etikett.

Malin Havrefjäll, förälder
Malin Havrefjäll, förälder Foto: Malin Bring

– Vi kom hit för att det lät som ett jättebra tillfälle där flera olika yrkesgrupper var samlade samtidigt och där man kunde få testa på olika saker, sa Malin Havrefjäll, som nyligen flyttat från Örebro till landet utanför Hova med sin familj.

– Jag är här med vidöppna ögon. Min dotter har just tagit AM-körkort så det är mycket nytt vi måste lära oss, och jag tror verkligen på att praktiskt prova på saker. Det här var verkligen ett jättebra initiativ!

Artikeltaggar

Bilburen ungdomFritid och livsstilGjutarenHovaMariestadMopederNTFOlyckorOlyckor och katastroferTöreboda kommunTrafikTrafikreglerTransportstyrelsen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare