Får byter hage efter vargattacken – experten om riskerna: ”Ett skolboksexempel”

Publicerad:
En vargattack skedde i Brismene som ligger i det nyanmälda vargreviret Ripelången. Foto: Paul Kleiven

På tisdagskvällen attackerades delar av en fårbesättning som betade på marker kring Brismene mellan Falköping och Ulricehamn.

– Totalt är det 25 djur som är döda och försvunna, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Brismene ligger inom det nyanmälda vargreviret Ripelången.

– Totalt har tolv stycken tackor och åtta lamm dött i vargattacken samt att fyra lamm och en tacka är försvunnen, säger Nelly Grönberg.

Djuren har sedan tisdagskvällen flyttats till en annan hage och man tror att vargen, eller vargarna, har tagit sig in vattenvägen till hagen. Detta då hagen saknar stängsel mot vattnet.

– Får går inte ut i vattnet och därför brukar man kunna lämna öppet mot vattendrag. Men det fungerar inte för att hägna ut en varg.

Totalt blev 25 får attackerade där 20 har dött i attacken och fem stycken saknas.
Totalt blev 25 får attackerade där 20 har dött i attacken och fem stycken saknas. Foto: Hasse Holmberg / TT

Är det flera vargar bakom attacken?

– Det kan vara en varg, det beror så mycket på hur omständigheterna. Hur det ser ut i hagen och hur god överblick de får över den. Då jaktinstinkten triggas kan det bli många angripna djur, säger Nelly Grönberg.

Är det vanligt att de återvänder till samma plats för att jaga mer?

– Det är vanligt då man sett sambandet mellan detta. Har man haft ett angrepp är det därför viktigt att man flyttar djuren och bryter möjligheten till det.

Vad bör man tänka på för att undvika vargattacker?

– Viktigt är att man inte hägnar ut varg genom att ha en av gränserna i en hage längs med vatten utan tråd eller nät. Det är ett skolboksexempel på hur vargen tar sig in. Även om det är ett lätt sätt att vattna djuren så kan man inte göra det och känna sig trygg med att vargen inte går in.

Jägaren Per-Henrik såg varg – vid Marieholms center: ”Hundra procent säker”Ytterligare fyra djur har dödats – ny vargattack på samma gård utanför SkaraVargattack utanför Skara – lamm och tacka har dött: ”Funnits indikationer”Varg hamnade fel i stan – experten: ”Ta hänsyn till ett djur i kris”Nytt vargområde bekräftat i Skaraborg – länsstyrelsen: ”Ett revirmarkerande par”Skaraborg har fått ett nytt vargrevir – med en hona och hane: ”Sett löpblod”Därför jagas inga vargar i Skaraborg – trots att stammen ökar

Artikeltaggar

Djur och naturFalköpingNelly GrönbergUlricehamnVargar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare