Fick sparken från Mariestads Bois – nu tar profilen över lag i Hockeytvåan

Publicerad:
Andreas Appelgren tar över tränarjobbet i Grästorps IK. Foto: Erik Wallskog

I vintras sparkades han från jobbet som tränare i Mariestads Bois.

Nu är det klart att Andreas Appelgren, 55, tar över division 2-klubben Grästorps IK.

– Det känns väldigt inspirerande att få vara med på den resan, säger han.

Det har tisslats och tasslats under någon vecka – men på torsdagskvällen briserade den lokala hockeybomben.

Andreas Appelgren, galet meriterad efter sina två decennier på tränarbänken, kommer att bära huvudansvaret för GIK kommande säsong.

Appelgren har en diger bakgrund. Han har tränat Mariestad, Skövde IK, Leksand i SHL, Västerås IK, Södertälje och Mariestad igen.

Den senaste, eller kanske sista, sejouren i Mariestad fick ett abrupt slut. Timmarna före bortamötet med Tranås den 7 december (2022) fick han nämligen sparken. Sedan dess har Appelgren stått utan jobb.

Men nu väntar alltså en omstart i division 2, med siktet att ta GIK uppåt i seriesystemet.

– För mig är Grästorp en genuin hockeyklubb, som har producerat bra spelare och alltid spelat en bra och sevärd hockey. Jag tycker Grästorp hör hemma i en högre division, säger Appelgren till klubbens hemsida innan han fortsätter:

– Det känns väldigt inspirerande att få vara med på den resan.

Grästorps tränarduo från den förra säsongen, Christopher Hamell och Robin Adamsson är borta ur bilden. Hamell lämnade direkt efter säsongen men tanken var, fram till för någon vecka sedan, att Robin Adamsson skulle vara kvar.

– Det ville både jag och Robin. Han och Andreas hade ett jättebra samtal i tre-fyra timmar, planerade inför nästa säsong, säger sportchefen Joakim Persson.

– Men på grund av familjeskäl tvingades Robin hoppa av i dagarna. Han hade gärna varit kvar, men det blev så här, fortsätter Joakim Persson, som inte vill gå in närmare på vad beslutet grundas i.

Den här säsongen slutade GIK trea i grundserien, sexa i alltvåan och missade kvalet till Hockeyettan, vilket var en besvikelse.

Nu rustar laget för ett återtåg. I samband med att Andreas Appelgren presterades på torsdagskvällen kunde Grästorpslaget släppa namnet på tre andra förstärkning, fast på spelarsidan.

Målvakten Alexander, 26, kommer närmast från två säsonger i Vänersborgs HC.

– Han har spikat igen mot oss. Alexander är stor och reslig, och kommer att komplettera Albin Alexandersson bra, säger Joakim Persson.

Backen Viktor Bolinder, 20, är från Falköping och har gjort 60 matcher i Hockeyettanlaget Skövde IK de två senaste säsongerna.

Anton Kivelä, en 20-årig forward med rötterna i Falköping, har också valt att skriva på. Kivelä har spelat, förutom Falköping, i Skara IK, Troja-Ljungby, Värnamo Nybro och Växjös J20-lag.

Värvningarna gör att GIK:s sportchef kan sitta lite lugnare i båten.

– Det har varit en hektisk dag. Alla fyra har skrivit på under eftermiddagen.

GIK har en back- och några forwardsplatser kvar att fylla.

Fakta

Andreas Appelgren

Ålder: 55 år.

Bor: Villa utanför Mariestad.

Moderklubb: Goif Linden Eskilstuna.

Klubbar som spelare: Goif Linden samt Mariestad Bois.

Klubbar som ledare: Mariestad Bois, Skövde IK, Leksands IF, Västerås IK, Södertälje SK

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps IKIshockey

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare