Partex byter ut fossil råvara i sina märksystem: ”Först ut”

Publicerad:
Mikael Persson och Peter Johansson på Partex, som nu ersätter traditionell PVC-plast med bio-PVC i sina märkprodukter. Foto: Per Claesson

Partex byter ut fossil råvara till skogsråvara som material i sina märkprodukter. Klimatavtrycket blir väsentligt lägre.

– Vi vill jobba långsiktigt med hållbarhet, säger Mikael Persson, koncernchef.

Partex i Gullspång tillverkar märksystem för elinstallationer som säljs över stora delar av världen. Märkprodukterna görs till stor del av PVC-plast. Plasten har fram tills nu tillverkats av fossila råvaror, men detta ändrar nu företaget.

Efter ett projekt tillsammans med Chalmers industriteknik, Chalmers tekniska högskola och RISE har ett nytt material provats ut. Det är fortfarande PVC, men råvaran är förnybar, främst tallolja från träindustrin.

– Vi kommer aldrig kunna välja material som bryts ner eller får försämrade egenskaper över tid. Våra märkningar ska göra jobbet länge. Då är PVC-plast svårslagen, säger Peter Johansson, vd för Partex produktionsbolag i Gullspång.

Den bio-PVC som Partex nu börjat använda görs av en certifierad tillverkare i Helsingborg.

– Den förnybara råvaran har exakt samma egenskaper som sina fossila föregångare. Den är så lik att vi kunnat behålla vår befintliga maskinpark, det är både hållbart och sparar pengar för oss och kund, säger Peter Johansson.

Till vänster ses traditionell PVC-plast som Partex använt som råvara för att göra märkprodukter. Till höger ses bio-PVC som företaget nu går över till. Materialet ser precis likadant ut.– Man ser ingen skillnad på produkterna, de är precis samma, säger Mikael Persson.
Till vänster ses traditionell PVC-plast som Partex använt som råvara för att göra märkprodukter. Till höger ses bio-PVC som företaget nu går över till. Materialet ser precis likadant ut.– Man ser ingen skillnad på produkterna, de är precis samma, säger Mikael Persson. Foto: Per Claesson

Arbetet med att byta ut råvaran har pågått under två års tid och företaget byter nu successivt ut materialet i sin tillverkning.

– Vi producerar nu delar av sortimentet med bio-PVC och har gjort så en stund. Inom ett år ska hundra procent av det vi levererar ut vara gjort i bio-PVC, säger Mikael Persson.

I alla produkter som tillverkas i PVC kan materialet bytas ut till bio-PVC. Koldioxidutsläppen minskas med 80 procent för dessa produkter.

PVC är den största råvaran, men Partex har också viss produktion i andra material, som rostfritt stål. Partex totala utsläpp av koldioxid väntas minska till hälften till följd av skiftet från konventionell PVC till bio-PVC.

Ingen annan tillverkare av märksystem som konkurrerar med Partex har börjat använda biobaserad råvara, enligt Mikael Persson.

– Biobaserad PVC finns allmänt tillgängligt, men bland våra konkurrenter är vi först ut med detta, säger han.

Att byta till förnybar råvara ligger rätt i tiden, menar Mikael Persson.

– Social hållbarhet är viktigt för oss men också miljöpåverkan. Plastindustrin har sina komplikationer, säger han.

Peter Johansson tycker att det känns mycket bra att kunna göra förändringen.

– Från ägare och styrelse finns en vilja och ambition att vara med och dra sitt strå till stacken för att minska klimatavtrycket. Ur det perspektivet har vi jobbat fram att vi nu kan erbjuda ett material till våra kunder som är lika bra som traditionella konventionella produkter men som har avsevärt lägre klimatavtryck, säger han.

  • Partex fyller 75 år i år, vilket bland annat uppmärksammas med märkningen på denna förpackning.
    Partex fyller 75 år i år, vilket bland annat uppmärksammas med märkningen på denna förpackning. Foto: Per Claesson
  • Peter Johansson och Linda Åhlén på Partex med företagets PO-profil, en av produkterna som nu ska göras av plast tillverkad av förnybar råvara.
    Peter Johansson och Linda Åhlén på Partex med företagets PO-profil, en av produkterna som nu ska göras av plast tillverkad av förnybar råvara. Foto: Per Claesson

Artikeltaggar

ChalmersGullspångHållbarhetHelsingborgMiljöNäringslivPartexRåvarorTillverkningUtsläpp

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare