Polisronden: Kvinna fick bluffmejl från "rikspolischefen" – som hotade med arrest

Publicerad:
Rikspolischef Anders Thornberg hade förstås inget att göra med det bluffmejl som bedragare skickade till en Mariestadskvinna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under onsdagen fick en Mariestadskvinna i 55-årsålder ett e-postmeddelande från "Rikspolischefen Anders Thornberg”. Det var förstås en bluff.

I meddelandet gick att läsa att hon var misstänkt för brott och om hon inte svarade på mejlet skulle kvinnan bli "arresterad". Det var förstås ett dåligt bedrägeriförsök som kvinnan utsatts för. Flera andra har fått liknande meddelande.

– Vi har sett det där förut och det tillhör väl ett av de sämre bedrägeriförsöken, säger Henrik Karlsson vid Mariestadspolisen.

Arrestering är för övrigt ett begrepp för frihetsberövande som inte används inom svensk civil rättsskipning.

Övriga polisanmälningar:

Blev svindlad på pengar. En Mariestadskille i 20-årsåldern hittade en vara som han var intresserad av på Facebook marketplace. Han kontaktade säljaren som skulle skicka varan om han swishade över halva summan, samt ersättning för frakt. Mariestadsbon swishade över 770 kronor men har sedan inte fått någon vara skickad. Händelsen är polisanmäld som ett misstänkt ringa bedrägeri.

Misstanke om hemfridsbrott. Under onsdagen ska en kvinna ha polisanmält en före detta pojkvän för hemfridsbrott, ringa misshandel och ofredande. Mannen ska ha bankat på kvinnans bostadsdörr och sedan tagit sig in i lägenhet och vägrat att lämna. Det är inte första gången kvinnan gjort en polisanmälan om liknande brott, där samme man - känd av polisen sedan tidigare - varit misstänkt för.

Försök till stöld från båt. Mellan 14 och 24 maj har någon forcerat ett hänglås vid en båt i Mariestads hamn och lossat förtöjningar. Man har också brutit i luckan till båten, men tydligen avbrutit stöldförsöket. Båten tillhör en man från Skövde.

Dödshotad Mariestadskvinna. En Mariestadskvinna i 50-årsåldern har blivit dödshotad av en man i 65-årsåldern som meddelat att han "Skulle döda henne". Det skedde mellan 13 och 14 maj.

Blev rånad i matbutik. Någon gång i mars ska en gärningsman ha slagit en person över näsan inne i en matbutik i Mariestad, vilket gjorde att glasögonen gått sönder. Det framgår av en polisanmälan som kommit in till Mariestadspolisen. Mannen ska sedan ha snott en halskedja, mössa och handskar. Händelsen har inledningsvis rubricerats som ett rån.

Artikeltaggar

Anders ThornbergBrottBrott, lag och rättFacebookHotMariestadMisshandelÖstra TorggatanSkövdeStölder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare