Sämre företagsklimat i Gullspång – uppförsbacke för att nå högt mål

Publicerad:
Svenskt näringsliv står bakom enkätundersökningen till företag och kommunrankingen som presenteras senare i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Företagsklimatet i Gullspångs kommun har försämrats, enligt en enkätundersökning bland företag.

Resultatet påverkar Svenskt näringslivs kommunranking, där Gullspångs kommun har satt som mål att nå topp 75.

Gullspångs kommun har satt upp ett ambitiöst mål när det gäller att klättra i Svenskt näringslivs kommunranking av företagsklimatet. Enligt en strategi som Gullspångs kommunfullmäktige antog tidigare i år är målet att fram till 2026 ha nått topp 75 på rankingen. Förra årets placering var plats 229.

Årets kommunranking presenteras i höst.

Rankingen baseras till stor del på resultatet av en enkätundersökning bland företag i respektive kommun. Förra årets ranking baserades till två tredjedelar på den enkätundersökningen.

Årets enkätundersökning till företag gjordes mellan januari och mars i år. Resultatet som nu presenterats underlättar inte för Gullspång att klättra i rankingen.

Det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen, vilket är den viktigaste frågan i enkäten och den tyngst vägande faktorn i rankingen, har försämrats för Gullspång. Värdet är i år 3,19. Värdet har försämrats tre år i rad, från att ha legat på 3,39 år 2020.

Det står i viss kontrast till grannkommunerna Mariestad (4,31) och Töreboda (4,21) som i år båda förbättrar sitt resultat och hamnar som tvåa och trea bland kommunerna i Skaraborg efter ettan Götene.

Svaren i enkäten är en viktig del som kommunrankingen, som presenteras 20 september, baserar sig på.

Tredje bästa företagsklimatet i Skaraborg – Töreboda kommun firade med tårta

Artikeltaggar

GullspångGullspångs kommunKommunfullmäktigeMariestadNäringslivTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare