Hoppa till huvudinnehållet

När bröllopet står för dörren: Så vet ni att det inte finns några hinder

Publicerad:
Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Foto: Fialotta Bratt

Det kan vara lätt att glömma bort de kanske lite mer tråkiga momenten vid ett stundande bröllop. Ett måste, som ska göras i god tid innan det är dags att gå ner för altaret, är hindersprövning.

MT kontaktade Skatteverket för att ta reda på lite mer om just hindersprövning. Verksamhetsutvecklaren Vjera Catovic kunde förklara mer om vad det handlar om.

Varför behöver man göra en hindersprövning?

– Man gör det för att pröva att man får ingå ett äktenskap, vi tittar på att man inte är släkt, gift sedan tidigare och att man är över 18 år. Helt enkelt att det inte finns några hinder för att man ska få gifta sig.

När ska man göra det?

– Det ska ansökas om någon månad innan, intyget är giltigt i fyra månader. Från att man får intyget behöver man gifta sig inom den tiden.

Hur går processen till?

– Det är en blankett som finns på Skatteverkets hemsida, och då är det båda personerna som ska fylla i det. När de har fyllt i och skrivit under så gör Skatteverket en bedömning. Sedan skickas det hem till personerna.

Finns det något som många missar?

– På sommaren kan det bli många som ansöker väldigt sent, då kan det bli lite panik. Det är bra att vara ute en till två månader innan.

Läs fler artiklar med bröllopstema:

Malin, 33, köpte brudklänning på nätet – så räddade Helen mardrömmenGifte sig i väninnans klänning – nu hjälper Anne Marie par till bröllopskläderErika har 30 års erfarenhet av hår – och brudfrisyrer: ”Går att experimentera”

Artikeltaggar

ÄktenskapBröllopBröllopstiderFritid och livsstilSkatteverketSläkt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.