Ukrainska piloter ska få testa Jas 39 Gripen – Såtenäs kan bli utbildningsort

Publicerad:
Ukraina har visat intresse för Jas 39 Gripen och inom kort ska erfarna piloter få testköra de svenska stridsflygplanen – både i simulator och på riktigt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ukrainska stridspiloter ska få öva att flyga de svenska stridsflygplanen Jas 39 Gripen. I framtiden kan det bli aktuellt med en fördjupad utbildning i Sverige. I så fall riktas blickarna till Såtenäs utanför Lidköping.

På torsdagen avslöjade TV4 att en handfull erfarna personer, som redan fått ukrainsk pilotutbildning, ska få öva i simulatorer och testflyga Jas 39 Gripen. Det berättade försvarsminister Pål Jonsson (M) och civilförsvarsminister Karl Oskar Bohlin (M) vid sitt officiella besök i Ukraina där man besöker militära förband som använder svenskt försvarsmateriel.

Under besöket gav samtidigt försvarsministern svar på en förfrågan från den ukrainska kollegan Oleksii Reznikov om att de svenska stridsflygplanen ska lånas ut till landet.

– Det handlar om en orienteringsutbildning, säger Pål Jonsson till TV4 Nyheterna.

En hel del beslut krävs från båda länderna innan utbildningen kan bli aktuell, men det kan ses som ett första steg till att Ukraina kan komma att skaffa stridsflygplanet.

Försvarsminister Pål Jonsson.
Försvarsminister Pål Jonsson. Foto: Eva Häggdahl

För tillfället är det inte troligt att Jas 39 Gripen sätts in i kriget i Ukraina. Försvarsministern understryker till TV4 att de sex divisioner som Sverige har ska stanna i landet.

– De plan Sverige har behövs för vårt eget nationella försvar, i nuläget är det inte aktuellt att låna ut några plan till Ukraina, säger han.

Redan förra året uttryckte Reznikov önskemål att få tillgång till Jas 39 Gripen. De svenska planen är billigare än konkurrenternas och anses vara lätta att lära sig att flyga.

Hålls hemligt

Stridspiloter är en viktig strategisk förmåga som tar åratal att utbilda, och deras identiteter får heller inte röjas. Därför hålls det också hemligt om var, när och hur utbildningen ska ske – men regeringen kan i dag säga att man tänker göra det möjligt.

Skulle utbildningen ske i Sverige är det troligast att det sker i Såtenäs utanför Lidköping där man sedan tidigare har erfarenhet av att utbilda utländska piloter att flyga planet.

Att bjuda in Ukraina att testa Jas-planen är ett ytterligare steg i att markera var Sverige står i konflikten, vilket försvarsministern försvarar:

– Vi har tagit ställning för Ukraina i det här kriget och vi ser det som ett hot mot Sverige om Ryssland vinner det här kriget, säger Pål Jonsson till TV4.

Artikeltaggar

GripandenLidköpingMilitärOleksii ReznikovPolitikSåtenäsSkola och utbildningTV4UkrainaUtbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare