Hoppa till huvudinnehållet

Utveckla Mariestads sjukhus

Publicerad:
Foto: Jenny Åberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Mariestad och hela norra länsdelen står idag inför stora utmaningar med stora industrietableringar som innebär fler invånare i våra kommuner, då krävs en nära och fungerande sjukvård

Vi är många som idag saknar det som en gång var Mariestads sjukhus, med många specialistmottagningar, allvårdsavdelning, operation och röntgen. Men vi måste också inse att utvecklingen inom sjukvården idag är en annan än vad den var då. Vi från Centerpartiet är glada att vi har vårt stora specialistsjukhus i Skövde. Där kan vi både få den brådskande akutsjukvården och högspecialiserad vård inom nästan alla specialiteter.

Men – detta innebär inte att Centerkretsen i Mariestad accepterar en nedmontering av vården i Mariestad. Därför är vårt förslag följande:

Primärvård - Grunden i all vård skall vara en utvecklad Primärvård. Primärvården skall vara tillgänglig för både planerade och akuta besök alla dagar från tex 08.00-21.00. Då kan man kalla den akuta delen för jourcentral, närakut eller primärvårdsakut – namnet spelar ingen roll, det är verksamheten som räknas. Primärvården skall här erbjuda det basala inom både planerad vård och för enklare akutsjukvård. Genom en tillgänglig primärvård i Mariestad avlastas också akutsjukvården i Skövde.

Specialistsjukvård - Gemensam specialistvårdsmottagning på Mariestads sjukhus. Utveckla specialistvården med endagars mottagningar inom alla specialistdiscipliner – då åker specialistläkare till sjukhuset i Mariestad för uppföljningar och andra enklare besök. Vissa av dess kan också ske digitalt på sjukhuset tillsammans med patienten – alla klarar inte den digitala tekniken i hemmet. Mottagningen bemannas av fast anställd sjuksköterska och undersköterska som assisterar de konsulterande specialistläkarna – men också sitter med patienten vid digitala besök.

Denna specialistvård kan gärna integreras i primärvårdens lokaler – då sker ett för båda parter givande kunskapsutbyte

Barnahuset – Vi har ett stort och fint sjukhus för våra barn – självklart skall denna verksamhet finnas kvar i Mariestad. Våra barn är vår framtid och att kunna ta hand om våra barn nära hemmet är viktigt inte minst för barnen inom BUP.

Röntgen – Givetvis skall sjukhuset behålla sin röntgenavdelning för patienter i norra länsdelarna. Skall vara öppet både för bokade besök och enklare akuta undersökningar. Detta sparar in flera tusen resor.

Centerkretsen i Mariestad

Anders Karlsson, Gruppledare

Gunilla Nilsson, Kretsordförande

Artikeltaggar

Vård och omsorg