Vi är människor, inte siffror!

Publicerad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag är en av de människor som kommer att drabbas hårt om psykiatrin läggs ned här i Mariestad. I lite mer än ett år har jag haft öppenpsykiatriska mottagningen som min dagliga verksamhet. I en tid av svår psykisk ohälsa har denna plats varit en trygghet för mig och så många andra.

Jag har funnit nya vänskaper, både i personalen och i andra deltagare. Vården jag fått har varit så bra och den isolering jag tidigare befunnit mig i har blivit mindre och mindre. Jag har också gått på psykoterapi som har hjälpt mig massor, även den. Jag har vänner med diverse andra diagnoser som också fått och får hjälp av psykiatrin i Mariestad. Vi är människor som ibland bara kämpar med att ta oss ur sängen vissa morgnar. Och nu vill de alltså att vi ska behöva ta oss till en annan kommun flera gånger i veckan?

Risken för oss sjuka och fattiga är att vi kommer isolera oss ännu mer och därmed ha ännu svårare att komma ut i det arbetsliv de så gärna vill att vi ska nå. För om man inte kan jobba och betala skatt är man tydligen inte ens vatten värd. Vi är försumbara, enligt dessa politiker när det sparkas nedåt.

Denna nyhet slog hårt mot mig och många andra. Patienter, liksom sköterskor och läkare är oroliga över sin framtid och det är som att detta kom från ingenstans. Varför har vi inte fått höra något från ledande politiker i kommunen? Varför hålla såna här viktiga frågor bakom lyckta dörrar?

Jag själv kommer följa detta beslut noga nu och om detta förslag går igenom kommer jag gå ut i protest och jag kommer knappast vara ensam.

Vi är människor, inte siffror! Och jag tänker inte låta mig trampas på för feta katters arvoden!

Tack för mig.

Pontus

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Läs vidare