Isolde, 29, är skolkurator – i Abu Dhabi: ”Mariestad finns alltid kvar”

Publicerad:
Isolde Wänegård har lämnat Mariestad för ett liv i Abu Dhabi. Foto: privat

Född och uppvuxen i Mariestad har hon knappt varit hemmavid de senaste tio åren. 29-åriga Isolde Wänegård är lite av en flyttfågel, som nu landat i Förenade Arabemiraten.

– Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte varit för familj, vänner och lärare, säger hon.

Högstadietiden på Tunaholmsskolan, det var sista perioden som Isolde Wänegård, var Mariestad trogen. Redan till gymnasiet valde hon, IB-programmet i Skövde. Därefter följde ett halvårs studier i Örebro innan hon kort därpå flyttade till Östersund för att studera till socionom.

– Men jag var bara där ett år för att sedan plugga i London ett halvår, säger 29-åringen.

Intervjun görs digitalt. Hon sitter nämligen i Abu Dhabi.

– Till en början var jag ung och naiv. Min dröm var att studera på ett universitet i England. Men det var innan jag visste att det var snordyrt och att jag skulle behöva betala allt själv, säger Isolde som till en början nöjde sig med att läsa socionomprogrammet med en global inriktning.

De två praktikperioderna använde hon alltså till att pröva sina vingar utomlands och i huvudstaden.

– När jag var tolv år och fick frågan om vad jag ville jobba med svarade jag ”barn och ungdomspsykolog” – jag var ganska tidigt på det klara med vad jag ville jobba med, konstaterar Isolde.

Olika sociala jobb

Drömmen om att jobba med barn och unga höll hon fast vid. Med en mamma som jobbar inom skolvärlden kom diskussionerna hemma snart att handla om vad en skolkurator gör och hur det jobbet skiljer sig från andra yrken inom det psykosociala fältet.

– En psykolog har ungefär 30 klienter i veckan. På en skola kan jag vara med och positivt påverka hundratals barn varje dag, säger 29-åringen.

Vid sidan av många jobb på olika platser har hon även hunnit läsa masterprogrammet i sexologi samtidigt som hon jobbade som skolkurator på en internationell skola.

– Det var första intervjun jag hade på engelska. Jag jobbade heltid och pluggade heltid, fast gjorde allt det på helgerna, säger hon som då var ensam skolkurator för tusen elever.

Under första året på skolan jobbade hon tillsammans med en kollega fram ett program riktat mot elevers välmående.

Olika syn

Nästa anhalt i Isoldes yrkesliv blev som familjebehandlare i Helsingborg.

– Sverige är väldigt byråkratiskt, du når till en punkt men inte längre. För mig var det spännande att få vara på den andra sidan när skolan inte kan hjälpa till mer.

Efter detta uppdrag kände hon sig klar i Sverige. Det blev en kort sväng till Mariestad med fyra månader inom den lokala socialtjänsten. Sedan fick hon napp.

– På min födelsedag 2022 började jag på Copenhagen International School, säger hon som hade blivit headhuntade via en rekryteringssida för internationella skolor.

Olika länder

Isolde ville vidare sökte minst 50 andra jobb i och omkring London, men på grund av Brexit fick hon inte napp. Då dök en annons från Abu Dhabi upp.

– Jag visste inte ens var det låg och skolan hade ingen hemsida. Men jag hade inte haft någon intervju på länge så jag sökte, säger Isolde som i samma stund hade bokat en weekend i Milano, helt för sig själv.

– Hur kan jag förvänta mig att andra ska trivas i mitt sällskap om jag inte kan njuta av mitt eget sällskap, begrundar hon semesterresan.

Flyget hem var försenat så hon fick ta jobbintervjun med Abu Dhabi på ett hotell i Malmö.

Skolan valde att gå vidare med en annan kandidat. Rektorn hade andra planer för Isolde.

– De hade skickat min ansökan till huvudkontoret och tyckte att jag skulle passa bra på en internationell skola i Abu Dhabi.

– När de frågade hur jag skulle klara flytten och livet där refererade jag till Pippi Långstrump: ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag helt säkert!".

Isolde fick jobbet.

Detta är skolan i Abu Dhabi som Isolde jobbar på.
Detta är skolan i Abu Dhabi som Isolde jobbar på. Foto: Privat

– När jag berättade det för mamma sa hon mitt namn på ett sätt som hon aldrig gjort förut.

– Jag tror att min familj förstod för länge sedan att det inte spelar så stor roll vad de säger, jag går min egen väg, säger Isolde och skrattar.

Hon är tacksam över att ha haft en stöttande familj, som ställt upp för henne i vått och torrt.

Beskedet kom vid midsommar. Sedan augusti är Abu Dhabi hennes nya hem och arbetsplats. Boende löste jobbet. Kontraktet för jobbet sträcker sig över två år med möjlighet till förlängning.

Samma känsla

Hon berättar att de två sista veckorna före flytten var fyllda av ångest.

– Den flytten är det svåraste jag hittills gjort i mitt liv. Innan har jag trots allt haft nära till min familj och kunnat komma hem över helgen. Att behöva säga hejdå till alla och inte veta när vi ses igen är tufft, säger Isolde märkbart berörd.

I vintras hälsade hennes mamma, pappa och lillebror med sambo på.

– Vi firade julafton på en strandklubb i Dubai, säger Isolde och skrattar.

– Genom alla mina flyttar har mina föräldrar fått se ställen som de inte gjort förut, det känns fint att även kunnat få öppna upp deras värld.

Detta är huset Isolde bor i, hennes lägenhet finns på våning 17 av 64.
Detta är huset Isolde bor i, hennes lägenhet finns på våning 17 av 64. Foto: privat

Hon erkänner att hemlängtan ibland knackar på.

– Men det är inte att jag saknar Mariestad. För vad som än händer, det kanske tillkommer någon ny rondell eller något annat ytligt, men Mariestad kommer alltid att vara kvar. Det har jag lärt mig under de här tio åren.

– Jag har haft dåligt samvete för att jag inte är där, samtidigt vill jag kunna ge min familj den bästa versionen av mig själv och då kan jag inte bara leva mitt liv för andra människor utan måste även göra saker som känns bra och viktiga för mig.

Samma tänk

Inför flytten hade hon googlat om landet.

– Där stod det mycket om ”du kan inte ha på dig det här” eller ”gör inte si eller så”, det var så många förutfattade meningar. Men här är det så västerländskt det kan bli, här bor det folk från hela världen. På skolan jag jobbar finns 1 200 elever med 64 olika nationaliteter, säger Isolde som tillägger att det gäller att visa ömsesidig respekt oavsett religion eller kultur.

Samma mål

I sitt yrke, där hon kallas ”Miss Isolde”, får hon prata psykisk ohälsa, homosexualitet och könstillhörighet med eleverna. Eller rättare sagt kollar de inledningsvis in hennes reaktion på ämnena.

– Var gör min kunskap mest nytta? Inte i Köpenhamn där vi hade en paneldiskussion om könsidentitet på skolan, utan i ett land där det är olagligt att vara homosexuell, säger Isolde som berättar att många av eleverna hon möter är icke-binära eller trans.

– Vi måste prata om säkerhetstänk, att de är trygga. Alla mina lokala vänner säger att förändringen är en tidsfråga.

Isolde har varit med och tagit fram ett koncept där en dag i veckan ska vigas åt psykiskt och fysiskt mående, konflikthantering och vänskap.

Isolde bor på familjevänliga Reem island, skolan hon jobbar på är belägen på huvudön.
Isolde bor på familjevänliga Reem island, skolan hon jobbar på är belägen på huvudön. Foto: privat

– Jag försöker ta fram verktyg till självhjälp, säger hon som är ensam kurator på skolan.

– Till mig kommer eleverna med stresshantering, den första kärleken och krossade hjärtan.

Varje dag påminns svenskan om hur annorlunda systemet är.

– Här finns inte alls samma skyddsnät såsom bup eller andra instanser. Vi får jobba mycket med familjerna.

Hur mycket skola betyder för barns utveckling vet hon mycket om:

– Mina lärare i svenska på mellanstadiet och högstadiet lärde mig att jag har något jag själv inte förstod då, de sa: ”Du är så himla bra på att beskriva saker”. Kreativiteten att uttrycka mig i ord, det har jag utforskat tack vare dem.

Men livet är inte alltid en dans på rosor, inte heller för utbildade socionomer.

– De flesta får en ganska stor livskris runt 28. Jag gör alltid så gott jag kan och jag har lärt mig att saker löser sig till det bästa så länge jag låter livet föra mig framåt, säger Isolde och tillägger en uppmaning:

– Våga prova dig fram, för på ett eller annat sätt löser sig saker. Våga prova och flytta tillbaka till Mariestad istället för att ångra dig år senare för att du inte vågade ta chansen och testa något nytt.

I början på juli ska Isolde åka hem. Hon ser fram emot att vara med familjen och njuta av Mariestad med allt vad det innebär under de nästan två månaderna hon är i Sverige.

– Livsstilen jag har här finns inte i Sverige. Två och en halv dagar ledigt, sol året runt och när jag vill ha semester går jag utanför dörren eller till en av husets tre pooler.

Isolde Wänegård

Ålder: 29 år

Bor: I lägenhet på våning 17 av 64 i Abu Dhabi

Familj: Föräldrarna Annica och Hans, pappa samt bonusmamma. Lillebror Tobbe med sambo Nora och massa yngre syskon

Kuriosa: Min mamma har alltid kallat mig Ior och jag fick tidigt ett sådant gosedjur. Jag är lite som karaktären, som i depressiva perioder av mitt liv har tappat min svans och hittat den igen.

Artikeltaggar

FredagsintervjunislandLärareLondonMänskligtMariestadPippi LångstrumpSkola och utbildningSkolorSkövdeStudierTunaholmsskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare