Ja till storsatsning på solcellsparker i norra Skaraborg: ”Efterlängat”

Publicerad:
Elnätet i Skaraborg kan ta emot mer ström. Det har Svenska kraftnät konstaterat. Nu kan flera stora solcellsparker i norra Skaraborg förverkligas. Foto: Anders Wiklund/TT

Flera stora solcellsparker i norra Skaraborg får grönt ljus från Svenska kraftnät. Tillsammans kommer de nya anläggningarna att producera mer el än vad hela Karlstad förbrukar.

– Detta är efterlängtat. Elanvändningen kommer att öka kolossalt, då är det en fördel om den kan komma inifrån länet, säger Jesper Liveröd på Ellevio.

Skaraborg behöver mer el. Förbrukningen går spikrakt uppåt. Inte minst kommer Volvos nya batterifabrik att behöva stora mängder energi.

Flera företag vill satsa på elproduktion i närområdet, men ett hinder är det befintliga elnätets kapacitet. Den har lagt krokben för satsningar i bland annat Värmland. I Skaraborg har det också funnits frågetecken, men nu har Svenska kraftnät konstaterat att elnätet i området klarar att ta emot en ökad mängd el.

– Det är väldigt positivt. Detta är verkligen stötesten som man behöver komma förbi, säger Jesper Liveröd, kommunikationschef på Ellevio.

Han berättar att det är många företag som vill bidra till elproduktionen i området.

– Vi har sett en enorm anhopning med förfrågningar i Skaraborg. Nu när vi fått ett godkännande från Svenska kraftnät kan vi säga ja till alla de som har reservationsavtal. Det är som att ha en köplats hos oss, förklarar Jesper Liveröd.

Därmed kan företagen inleda processen för att kunna bygga flera stora solcellsparker i Mariestads- och Törebodatrakten.

– Vi kan planera för 250 megawatt i ett första skede, under nästa runda förbereder vi för ytterligare 100 megawatt, säger Jesper Liveröd.

Elproduktionen blir ett välkommet tillskott. Anläggningarna väntas leverera cirka 230 gigawattimmar (230 000 000 kilowattimmar) solkraft om året. Det motsvarar förbrukningen hos 19 000 svenska villor.

– Det blir en betydande produktion, konstaterar Jesper Liveröd.

Till det kommer vindkraftproduktion som höjer effekten med ytterligare 100 megawatt.

– Det kommer att underlätta för hela Skaraborg med lokalt producerad förnybar el och bidra till elförsörjningen inte bara i regionen, utan i hela Sverige.

Men det lär dröja innan verksamheterna är igång. Processen är omständlig och omfattar ansökningar om olika typer av tillstånd. Sannolikt kan det ta uppåt fem år. Lagom tills batterifabriken ska starta.

Elförsörjning ses som en stor utmaning – men inget hinder för fabrikenMoholm kan få gigantisk solcellspark – på 130 hektar: ”Alla vill ju ha ström”Kommunen säger ja - här ska det byggas en stor solcellsparkOmfattande solcellspark på gång – ska kombineras med odling: ”Ett pilotprojekt”Här är framtidens Mariestad: batterifabrik, större pappersbruk och mer plats på anstaltenDärför vill inte Ellevio gräva ner elledningarna till batterifabriken

Artikeltaggar

ElEllevioElproduktionEnergiFramtidsbyggetJesper LiverödMariestadMiljöSkaraborgSvenska kraftnätVärmlands län

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare