LISTA: Skärpta regler vid flakåkning – detta gäller för 2023: ”Minskar risker”

Publicerad:
Arkivbild. Foto: Ina Sollander

Nu snart flaken smyckas – och fyllas med glada studenter. Något som inte är ett helt riskfritt evenemang. Den första januari i år förtydligade Transportstyrelsen reglerna för flakåkning.

MT reder ut vad som gäller, ta den av hela regelverket här!

För gymnasiets sistaårselever hör det till festligheterna att färdas i utsmyckade fordon av olika slag, något som i normala fall inte är tillåtet. Studentfirande är därmed ett undantag, liksom karnevaler.

Men inte utan regler att förhålla sig till, poängterar Transportstyrelsen.

– Studentflaksåkning har en lång tradition i Sverige och vi tycker att den ska få finnas kvar. Samtidigt är det angeläget att vi minskar risker i så stor utsträckning som det är möjligt, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Transportstyrelsen valde under förra året att se över deras bestämmelser som möjliggör undantaget. Då lades ytterligare en regel till.

– Från och med nu är det bara tillåtet med flakåkning i direkt anslutning till själva skolavslutningen. Det har tidigare funnits problem med att man åkt studentflak långt före och efter tillställningen på ett sätt som inte varit motiverat, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Detta gäller vid flakåkning 2023:

  • Man får bara ta med passagerare i ett sådant antal och placera dem på ett sådant sätt att det inte kan uppstå någon fara.
  • Det ska finnas hållfasta skyddsräcken eller motsvarande anordning av tillräcklig höjd som hindrar att passagerare faller av. Dessa bör vara minst 110 cm höga. Säten eller bänkar ska sitta fast.
  • Utrymme för passagerare får inte ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador på passagerarna.
  • Passagerarna ska kunna kontakta föraren direkt genom ett tillförlitligt kommunikationssystem ifall någonting händer. Om mobiltelefon används måste samtalet vara uppkopplat under hela färden.
  • Fordonet får inte köra fortare än 20 km i timmen och får endast köras på vägar där hastighetsbegränsningen är högst 70 km i timmen.
  • Föraren ska ha fyllt 21 år och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras i liknande sammanhang måste föraren minst ha behörighet B och haft den behörigheten sedan två år.
  • Vid färd på släp måste sammankopplingen till dragfordonet vara säker. Man får bara ha ett släp och det måste vara så stabilt att det inte riskerar välta.

Källa: Transportstyrelsen

Artikeltaggar

GymnasieskolanNiclas NilssonSkola och utbildningStudentenStudenterTraditionerTransportstyrelsen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare