LISTA: Tio magiska platser i Skaraborg att ta bröllopsbilder på

Publicerad:
Bröllopsfotograferingen brukar vara en av alla de saker man ska bestämma om och boka. Som en hjälp på vägen har MT sammanställt möjliga platser till fotograferingen. Foto: Martina Holmberg / TT

Mäktiga byggnader i bakgrunden.

En ram av sagolika träd.

Omringade av färgsprakande graffiti.

Det är bara några av alternativen Skaraborg bjuder på. Här listar MT tio unika miljöer där ni kan föreviga er kärlek på bild.

Surö bokskog, utanför Sjötorp vid Vänerns strand, bjuder på en sagolik miljö att fotograferas i.
Surö bokskog, utanför Sjötorp vid Vänerns strand, bjuder på en sagolik miljö att fotograferas i. Foto: Charlotte Ferneman

1. Surö bokskog – svårtillgängligt men sagolikt

Ett litet äventyr och kanske även gummistövlar krävs, men vad gör man inte för en vacker bild? Här hittar ni en liten bokskogspärla vid Vänerns strand. Träden sägs vara planterade på 1700-talet, mer historierikt och sagolikt kan det knappt bli. En spång tar er över kärret mellan parkeringsplatsen och bokskogen. Vid högt vatten i Vänern förvandlas Surö till en ö. Precis som namnet antyder.


Ekudden är en plats fylld med flera möjligheter. Det är bara för er att vraka och välja var i området ni vill ta era bröllopsbilder.
Ekudden är en plats fylld med flera möjligheter. Det är bara för er att vraka och välja var i området ni vill ta era bröllopsbilder. Foto: Birthe Wetter

2. Ekudden – Vänerns pärla med klippor och skog

På en flack udde i Vänern med mycket historia, där det en gång fanns ett tegelbruk, påminner i dag ståtliga ekar om en svunnen tid. Här kan ni gå i spåren av Carl von Linné. Att få med träden som är symbol för vishet, styrka, skönhet, skydd och rikedom kanske är ett alternativ. Eller ta er ut till klipporna för att få med domkyrkan i bakgrunden på ert bröllopsfotografi.


Residenset i Mariestad, eller rättare sagt hela Marieholm, är en vacker plats som gjord för att ta bröllopsbilder på.
Residenset i Mariestad, eller rättare sagt hela Marieholm, är en vacker plats som gjord för att ta bröllopsbilder på. Foto: Charlotte Ferneman

3. Residenset – majestätiskt mitt i stan

Marieholm i ån Tidan har varit kungsgård och därefter residens för landshövdingar i Skaraborg. I den vackra och pampiga trädgårdsmiljön finns möjlighet att ta fotografier med grön vegetation eller med majestätiska gula hus som bakgrund.


Sjötorp och Göta kanal har både natur och närhet till vattnet. Av just den anledningen finns en stor variation, med bilder helt efter eget tycke och smak.
Sjötorp och Göta kanal har både natur och närhet till vattnet. Av just den anledningen finns en stor variation, med bilder helt efter eget tycke och smak. Foto: Charlotte Ferneman

4. Sjötorp – vid Sveriges blå band

Gillar ni vatten och natur? Då kanske det kan passa att ta era bröllopsbilder vid Göta kanal. Ett tips är att ställa bilen vid den lilla parkeringen utmed riksväg 26, efter kanalbron och Sjötorpsavfarten. Sedan tar ni en liten promenad mot sluss nummer 6, där finns en vacker miljö. Både med ett gult slussvaktarhus, slussportar och ett litet pittoreskt stenhus.


Gamla stan bjuder på många vackra fasader och stengator att fotografera vid.
Gamla stan bjuder på många vackra fasader och stengator att fotografera vid. Foto: Charlotte Ferneman

5. Gamla stan – färgglatt och historiskt

Hus i karamellaskens alla kulörer. Här kan ni känna historiens vingslag samtidigt som ni tar första stegen mot er gemensamma framtid som gift par. Den som har klackskor bör vara beredd på att det är kullersten. För fotografen kan det vara bra att kolla upp när det är bilfritt på gatorna, om ni inte vill ha med fordon i bilderna.


Åsenvägen mellan Mariestad och Björsäter har fotograferats med många poserande brudpar genom åren, det kanske är en plats som även kan passa er?
Åsenvägen mellan Mariestad och Björsäter har fotograferats med många poserande brudpar genom åren, det kanske är en plats som även kan passa er? Foto: Charlotte Ferneman

6. Åsenvägen – en klassisk allé

Vad vore väl en tipslista över fotoplatser utan att nämna den klassiska allén mellan Mariestad och Björsäter! Än har träden inte riktigt slagit ut, och vissa gamla träd har bytts ut mot nya, men oavsett är den lilla vägen ett alternativ för fantastiska bilder.


De starka färgerna får era bröllopsbilder att sticka ut.
De starka färgerna får era bröllopsbilder att sticka ut. Foto: Birthe Wetter

7. Graffitiväggen – rockigt och punkigt

Färgstarkt och uttrycksfullt, är det så era bröllopsbilder ska vara? Varför inte besöka en mer industriell miljö där graffiti skapar bakgrunden? Bakom Elvärket i Mariestad finns denna kulörta vägg där även skateparken kan fungera som kuliss.


Domkyrkan är en mäktig byggnas som Mariestad har att erbjuda. Det kan ge er flera möjligheter, såväl inomhus som utomhus.
Domkyrkan är en mäktig byggnas som Mariestad har att erbjuda. Det kan ge er flera möjligheter, såväl inomhus som utomhus. Foto: Charlotte Ferneman

8. Domkyrkan – storslaget byggnadsverk

Med Hertig karls klara kyrka i Stockholm som förebild är domkyrkan i Mariestad ett minst sagt storslaget byggnadsverk. Den är belägen på stadens högsta punkt och bjuder på en unik plats att fånga ögonblicket på.


Stora stenbrottet på Kinnekulle, även kallat Skaraborgs Grand Canyon, är en plats med många plus. Klipporna tillsammans med det turkosa vattnet ger er möjlighet att få flera fina bilder.
Stora stenbrottet på Kinnekulle, även kallat Skaraborgs Grand Canyon, är en plats med många plus. Klipporna tillsammans med det turkosa vattnet ger er möjlighet att få flera fina bilder. Foto: Elin Nilsson

9. Stora stenbrottet på Kinnekulle – Skaraborgs Grand Canyon

För er som vill åka en bit, eller firar bröllopet i trakten kring Kinnekulle, kan denna unika roströda miljö vara ett alternativ. Stora stenbrottet på Kinnekulle är ett av områdets mest besökta sevärdheter och har lokalt smeknamnet 'lilla Grand Canyon'. Förutom den fantastiska utsikten och miljön så finns det även en liten sjö i mitten av stenbrottet där vattnet skimrar turkost.


Den sagolika stentrappan vid Hellekis säteri är en av platserna ni kan ta era bröllopsbilder på.
Den sagolika stentrappan vid Hellekis säteri är en av platserna ni kan ta era bröllopsbilder på. Foto: Elin Nilsson

10. Stentrappan – första stegen mot en gemensam framtid

Även denna plats ligger vid Kinnekulle, mer exakt precis vid infarten till Hellekis säteri. Omringad av vackra gröna växter kan de grå trappstegen vara med och symbolisera era första steg som gifta.

Hitta fler artiklar med bröllopstema här:

LISTA: Tio magiska platser i Skaraborg att ta bröllopsbilder påGifte sig i väninnans klänning – nu hjälper Anne Marie par till bröllopskläderNär bröllopet står för dörren: Så vet ni att det inte finns några hinder

Artikeltaggar

BröllopBröllopstiderCarl von LinnéElvärketFotograferingGraffitiHällekisKinnekulleKonstMariestadNaturSkaraborgVänern

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare