Miljöpartiet kom inte in i fullmäktige – men lämnar in motion om valfråga

Publicerad:
Värmlandstrafik har i Säffle mindre anropsstyrda bussar som kallas X-linjen. Detta vill Miljöpartiet/Liberalerna nu låta undersöka att införa i Gullspång. Foto: Marina Johansson

Miljöpartiet fick inte tillräckligt med röster för att ta en plats i kommunfullmäktige i Gullspång i höstens val.

Men partiet lämnar nu, genom samarbete med Liberalerna, in en motion till fullmäktige med ett förslag Miljöpartiet drev i valrörelsen – en kommunbuss.

En motion kring kollektivtrafik har lämnats in till kommunfullmäktige i Gullspång. Brister i dagens utbud av kollektivtrafik tas upp i motionen där det föreslås en utredning kring hur busslinjer och tågtidtabeller kan förändras så att det ska bli enklare att nyttja kollektivtrafiken.

I utredningen ska det även ingå att titta på möjligheterna för Gullspångs kommun att införa en anropsstyrd liten buss, på liknande sätt som gjorts i Säffle.

Liberalerna

Motionen är märkt med Liberalernas partisymbol och underskriven av tre personer med partibeteckningen (L) efter sina namn. Det är Liberalernas fullmäktigeledamot Nour Beyed och hans ersättare Annica Difraksh. Men även Miljöpartiets Helen Carlström, som inte har bytt parti men ändå skriver (L) efter sitt namn.

Bakgrunden är att Miljöpartiet fick för få röster för att ta en plats i kommunfullmäktige i valet i höstas, men partiet tecknade en överenskommelse med Liberalerna. Genom uppgörelsen fick Miljöpartiet några av Liberalernas politiska poster, som Liberalerna för övrigt i sin tur tillskansat sig genom valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna.

Kollektivtrafik

Den tyngsta av posterna som gick till Miljöpartiet var en ersättarplats i kommunstyrelsen som gick till Helen Carlström (MP), som tidningen frågar varifrån initiativet till motionen kommer.

– Det är både Liberalernas och Miljöpartiets initiativ. När vi började diskutera vårt samarbete insåg vi att vi hade många delar där vi har samma åsikter. Då är bland annat kollektivtrafik viktig för att utveckla Gullspångs kommun, säger Helen Carlström.

Helen Carlström är ersättare i kommunstyrelsen och var förstanamn för Miljöpartiet i kommunvalet i höstas i Gullspång.
Helen Carlström är ersättare i kommunstyrelsen och var förstanamn för Miljöpartiet i kommunvalet i höstas i Gullspång. Foto: Per Claesson

Hon nämner också att Miljöpartiet gick till val på att låta utreda just en anropsstyrd liten buss, med Säffle som förebild.

Helen Carlström håller även som student inom miljövetenskap vid Mittuniversitetet på med ett projektarbete där man tittar på att införa en sådan anropsstyrd buss i Ragunda kommun i Jämtland.

Den anropsstyrda X-linjen rullar i Säffle i Värmlandstrafiks regi.
Den anropsstyrda X-linjen rullar i Säffle i Värmlandstrafiks regi. Foto: Marina Johansson

När Liberalerna i Gullspång i höstas inför kommunvalet i sin trycksak på en sida presenterade sina vallöften nämndes flera områden. Skolan, företag, jobb, trygghet, ekonomi i balans, turism och information lyftes fram. Däremot ingenting om kollektivtrafik.

Här presenteras Liberalernas vallöften inför kommunvalet i höstas i Gullspång.
Här presenteras Liberalernas vallöften inför kommunvalet i höstas i Gullspång. Foto: Per Claesson

Får Miljöpartiet genomslag för sin politik i den här motionen?

– Vår ambition är att kunna lyfta våra frågor, det är därför vi har ingått samarbete med Liberalerna. Men det är inte bara Miljöpartiet som skickar in motionen, utan det är tillsammans med Liberalerna, säger Helen Carlström.

Ledamöter och tjänstgörande ersättare i kommunfullmäktige kan lämna in motioner, varför har ni skrivit under med era tre namn och även angett uppdrag ni har i kommunstyrelsen?

– För att visa att vi alla står bakom det här i och med samarbetet, säger Helen Carlström.

Tidningen har även frågat Maria Gustafsson (M), kommunfullmäktiges ordförande, hur hon ser på att personer utanför fullmäktige undertecknat en motion. Hon svarar att hon uppfattar det som att Nour Beyed (L), fullmäktigeledamoten, är den som lämnat in motionen.

Demokrati

Tidigare har David Karlsson, professor i offentlig förvaltning, angående Gullspångssamarbetet MP-L uttryckt att man ur ett demokratiskt perspektiv kan diskutera om ett parti som inte fått tillräckligt väljarstöd ska vara med och påverka politiken.

Hur ser du principiellt på dessa invändningar?

– Fortfarande är det här inget som strider mot några lagar eller regelverk, så sett är det inte något problem. Hur motionen tas emot är nu upp till fullmäktige att avgöra. Samarbetet ser jag som en möjlighet att skapa en bredare demokrati där flera får lyfta sina åsikter, säger Helen Carlström.

Miljöpartiet kom inte in i fullmäktige – men får politiska uppdragLiberalerna samarbetar med SD – och med MP: "Jobbar över gränserna"Miljöpartiet efter kommunvalet i Gullspång: ”Vi ger inte upp”Miljöpartiet vill satsa på kommunbuss och simhall i Hova: ”En del möjligheter”Lösningen i Gullspång mycket ovanlig: ”Rimligt att diskutera”Liberalerna satsar hellre på skolan än på vård- och omsorgenSamarbete med Sverigedemokraterna känsligt för Liberalerna

Artikeltaggar

GullspångGullspångs kommunHelen CarlströmKollektivtrafikKommunfullmäktigeKommunstyrelsenLiberalernaMiljöpartietMittuniversitetetMotionerNour BeyedPolitikSäffleSverigedemokraternaTrafikVärmlandstrafik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare