Hoppa till huvudinnehållet

Så blir bröllopsfotograferingen precis som du drömt om – MT:s fotograf tipsar

Publicerad:
En fotografering är ett sätt att föreviga er bröllopsdag.
En fotografering är ett sätt att föreviga er bröllopsdag. Foto: Martina Holmberg / TT

Bröllopsbilder är ett sätt att föreviga er dag på och blir ett trevligt minne. Men det kan vara en konst i sig att få till. MT:s fotograf Charlotte Ferneman ger tips och råd inför fotograferingen.

Föreställ er att allt är klart: nu ska ni bli vigda. För att föreviga er bröllopsdag vill ni gärna ta bilder, men att anställa en fotograf är inte möjligt av flera anledningar.

Lugn, MT:s fotograf Charlotte Ferneman vägleder er.

Hennes första tips är att bestämma sig för en plats.

– När det kommer till bröllopsfotografering behöver man en plats som inte är för rörig. Gärna med lite vegetation. Sedan är det alltid bra att ha en plan B – ifall något inte fungerar, säger Charlotte.

Det kan även vara en god idé att åka till platsen i förväg, för att se vad man har att jobba med.

– Det är bra för att se vart solen är vi den tidpunkten ni har tänkt att ta bilderna på. Det handlar främst om att man kanske vill ha ett mjukt ljus, förklarar hon.

Position och stressdämpare

När platsen är bestämd och allt känns tryggt är det dags att förflytta tankarna: hur, och var, ska ni posera?

– Brudparet kan stå nära tillsammans, men det beror givetvis på längden. Om den ena är mycket längre än den andra kanske ett alternativ kan vara att sitta ner. Även då kan man få möjlighet att komma nära, säger Charlotte.

Charlotte Ferneman menar att paret kan stå nära varandra, men att de inte bör stå nära bakgrunden under fotograferingen.
Charlotte Ferneman menar att paret kan stå nära varandra, men att de inte bör stå nära bakgrunden under fotograferingen. Foto: Martina Holmberg / TT

Närheten till bakgrunden är också en viktig aspekt. Ni bör inte stå för nära bakgrunden, utan helst en bit ifrån, menar hon. Det ger bäst resultat.

Om det känns obekvämt att bara stå och posera så har Charlotte några tips på vad ni kan hitta på.

– Om det känns som en onaturlig sak att vara framför kameran så kan det underlätta att komma gåendes eller att få berätta om något. Om det finns barn med på plats kan det också vara bra, säger hon.

Läs fler artiklar med bröllopstema:

LISTA: Tio magiska platser i Skaraborg att ta bröllopsbilder påSå vet du vilka du ska bjuda på bröllopet – familjeterapeut reder ut dina frågor

Artikeltaggar

BröllopBröllopstiderFotograferingFritid och livsstil

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.