Så firas studenten 2023 – här är schemat för Vadsbo och Vänergymnasiet

Publicerad:
I slutet av april hade studenterna på Vadsbogymnasiet mösspåtagning, en relativt ny studenttradition i Mariestad. Vänergymnasiet har sin mösspåtagning på tisdag. Foto: Klara Niggol/Arkiv

För både Vadsbogymnasiet och Vänergymnasiet blir studentfirandet likt det som var förra året.

– Vi hoppas att det ska bli ett bra firande i år igen, säger Marie Kron, rektor på Vänergymnasiet.

Den 16 juni är det dags att sjunga som studentens lyckliga dagar. Efter tre år på gymnasiet är det studentfirande på Vadsbogymnasiet och Vänergymnasiet.

På Vadsbogymnasiet liknar årets studentavslutning det som var förra året. Dagens inleds på Vadsbogymnasiet med avslutningsceremoni, brunch och kortege till Karlsholme.

Avslutningen sker sedan i Jubileumsteatern med musik, tal och stipendieutdelningar. Därefter är det dags för det traditionsenliga utspringet, ut till vänner och anhöriga.

Studentfirandet planeras av studentkommittén och skolledningen. De är beslutar om utspringsordningen ihop och den är inte satt ännu.

Sång och tal

Totalt är det 53 studenter som firas i år på Vänergymnasiet den 16 juni. Dagen innan, torsdag 15 juni, är det skolavslutningslunch och stipendieutdelning i skolans restaurang. Där hyllas årskurs tre av årskurs ett och två, mentorer och personal. Då blir det grillunch samtidigt som stipendier och betyg delas ut och sång. Samma dag är det också studentfotografering för de tre klasserna.

Vänergymnasiet firar på liknande sätt som förra året, med utspring ut på skolans gård. Bilden kommer från förra årets firande.
Vänergymnasiet firar på liknande sätt som förra året, med utspring ut på skolans gård. Bilden kommer från förra årets firande. Foto: Jenny Åberg/Arkiv

På fredagen springer studenterna ut från sin gymnasieskola, de springer ut klassvis och möter föräldrar, släkt och vänner. Utspringet sker från skolan och ut på skolgården, där Hantverkaregatan 5-7 ska vara avstängd för trafik.

– Vi har ansökt om att få stänga av vägen, säger rektorn Marie Kron.

Avslutar med kortege

Innan dess har de välkomstmingel med skolans personal och en sista lunch på skolan där det hålls tal och sång.

För både Vänergymnasiet och Vadsbogymnasiet väntar sedan en studentkortege genom staden. Studenterna som vill samlas då i hamnen för färden på flaket till sina fordon. Kortegen arrangeras inte av skolorna, utan av studenterna själva.

Studentkortege arrangeras av eleverna själva och utgår från hamnen.
Studentkortege arrangeras av eleverna själva och utgår från hamnen. Foto: Charlotte Ferneman

Vadsbogymnasiets schema för studenten

10.00 Samling på Vadsbogymnasiet klassvis. Avslutningsceremoni med mentorer. Mindre stipendieutdelningar.

11.00 Brunch i matsalen Tuva.

11.40 Paus och färdigställande av kortege.

12.00 Kortege med Mariestads blåsorkester till Karlsholme.

12.45 Avslutning i Jubileumsteatern med utdelning stipendier, lärartal och musik.

13.30 Utspring till anhöriga från utescenen på Jubileumsteatern. Sker klassvis.

Skoldagen slut.

Därefter finns möjlighet till gemensam motorkortege från Karlsholme. Detta är inte en aktivitet som skolan arrangerar.

Vänergymnasiets schema för studenten

11.15 Välkomstmingel med mentorer och Vänergymnasiets personal – Restaurang Skolgaard VH3.

11.30 Sista lunchen med gänget, tal & studentsång UTSPRING

13.00 Utspring, FT20a springer ut till sång och jubel för att möta föräldrar, släkt och vänner på skolgården.

13.10 RL20 springer ut under jubel.

13.20 Utspring för FT20b.

14.01 Nu är du officiellt utskriven från Vänergymnasiet.

14.45 Avfärd på egen hand och samling i hamnen, där det finns anvisade platser för studenternas kortegefordon.

LISTA: Skärpta regler vid flakåkning – detta gäller för 2023: ”Minskar risker”BILDEXTRA: Vi minns studenten från 2009 fram till 2022 – gör du?Laddad stämning på Vadsbo vid mösspåtagningsceremoni: ”Känns bra och spännande”Niklas, 18, redo att vara utkastare: ”Ska norpa frack från äldre brorsan”Tio år sedan gymnasiet: Louise lärde sig att leda – blev grundskolelärareTio år sedan gymnasiet: Nikita läste natur – är i dag apotekare på KarolinskaTio år sedan gymnasiet: Petter driver nu eget gym och är fysioterapeut

Artikeltaggar

HantverkaregatanKarlsholmeMarie KronMariestadSkola och utbildningStipendierStudentenStudenten 2023StudenterVadsbogymnasietVänergymnasiet

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare