Stoppa detta vansinniga projekt - låt bli VUP!

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

”Låt bli BUP!” skrev någon i en insändare här om dagen. Och jag håller med, helt och hållet, låt bli BUP!!

Men jag vill även tillägga: ”Låt bli VUP också!”

I över 20 år har jag arbetat som psykiater på Mariestads Vuxenpsykiatriska Mottagning, och vet vilken fantastisk enhet det är. Egentligen borde jag ha gått i pension för länge sen, men här går jag fortfarande och stretar, för att jag älskar mitt meningsfulla arbete, mina fina arbetskamrater, och förstås, mina underbara patienter.

Här har vi en mottagningsdel med kompletta team med inte bara läkare, utan sjuksköterskor, skötare, sekreterare, sjukgymnast, arbetsterapeut, rehabkoordinator, där vi kompletterar varandra med våra olika erfarenheter och infallsvinklar, med patienten i fokus. Här har vi också ett mobilt team som är vår akutverksamhet dagtid, och rycker ut på hembesök vid behov. Här har vi också en dagsjukvård, där patienter som inte mår så dåligt att de behöver vårdas inneliggande på sjukhuset, men heller inte tillräckligt bra för att kunna klara sig helt och hållet hemma, kan vistas mellan 1 till 5 dagar i veckan.

Nu vilar ett hot om nedläggning på denna verksamhet.

Vi servar hela norra länsdelen fram till Värmlandsgränsen, ska patienterna som bor däruppe behöva färdas enda ner till Falköping eller Lidköping för att kunna ta del av vad vi kan erbjuda här?

På hösten 2014 flyttade vår enhet från Regionens Hus till Sjukhuset, och vad ombyggnationen av denna gamla vårdavdelning till en psykiatrisk öppenvårdsenhet kan ha kostat, vågar man knappt tänka på… men vilket slöseri med resurser om denna enhet, som blev perfekt anpassad till just våra behov, nu ska stängas!

En sak är i alla fall säker: varken jag eller ett flertal av de andra medarbetarna kommer att följa med till Falköping.

Alla vet dessutom att Mariestad förväntas växa i och med etableringen av Volvos batterifabrik, expansionen av Kriminalvården och av pappersbruket. Fler invånare innebär ökade vårdbehov, även i psykiatrin förstås.

Så låt oss hoppas att detta vansinniga projekt (hur kunde man ens komma på tanken?) inte blir av, och att politikerna i samtliga MTG kommunerna kommer att agera kraftfullt för att förhindra dess förverkligande.

Marguerite Ahnland

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Läs vidare