Vad är priset på ett barns liv?

Publicerad:
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Frågan är inte om utan när ett barn kommer att begå självmord om sjukhusstyrelsen förslag att flytta BUP-mottagningen i Mariestad från Mariestads sjukhus till Skövde. För bara några år sedan gjordes en sammanslagning mellan BUP-mottagningarna i Mariestad och Lidköping. Resultatet var att drygt 90 % av personalen från Lidköping sade upp sig; kuratorer, sjuksköterskor, psykologer och administrativ personal - personal inom erkänt svårrekryterade yrkesområden.

BUP-mottagningen i Mariestad har kämpat i uppförsbacke och lyckats vända skutan. En välmående personal som brinner för barnen och där man lyckats korta köerna. Men denna kalldusch kommer med största sannolikhet leda till ett lika stort personaltapp som vid föregående sammanslagning.

Förlorad kompetens. Förlorad trygghet för våra barn.

Mottagningarna i Mariestad och Skövde har idag ungefär 3000 patienter vardera. Om 90 % av personalen i Mariestad säger upp sig, ska då BUP-mottagningen i Skövde klara av en dubblering av patienter på i stort sett befintlig personal? Vem tar hand om samhällets mest utsatta barn när BUP inte får förutsättningar för det? Vem kommer att ta ansvar när köerna blir långa och när väntetiden är för lång? Vem tar ansvar när trycket på mottagningen blir för stort och ingen hör ett desperat rop på hjälp? Vem tar ansvar när det första barnet dör?

Vem vågar kalla detta en besparing?

Medborgare

Artikeltaggar

Vård och omsorg

Läs vidare