Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Tips på hur ni kan gifta er – och tänka ekonomiskt på samma gång

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Att säga ja till sin partner kan vara början på en resa full av planering. Lokal, kläder, mat, underhållning och inbjudningar ska fixas till bröllopet – men hur ska ni få pengarna att räcka till?

Med hjälp av Lena Andersson, budget- och skuldrådgivare i Mariestad och Gullspångs kommun, har MT samlat tips som ni kan ta med er.

1. Gör en budget

Det är viktigt att planera för bröllopet ekonomiskt, gör därför en budget.
Det är viktigt att planera för bröllopet ekonomiskt, gör därför en budget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det kan kännas trist att tänka på att budgetplanera när ni ska gifta er, men det är precis det ni behöver göra för att kunna genomföra och fira er dag. Det är steg ett.

2. Utgå från era tillgångar – inte att ni ska ta lån

Lån är kanske inte bästa sättet att börja ert äktenskap, rekommendationen är istället att utgå från det ni redan har istället.
Lån är kanske inte bästa sättet att börja ert äktenskap, rekommendationen är istället att utgå från det ni redan har istället. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

När ni väl sitter och planerar ert bröllop är det bra om ni ser till hur er ekonomiska status ser ut. Oavsett om ni har stora eller små ekonomiska tillgångar är tipset att utgå från det ni har, inte det ni kan låna er till. En skuld för ett bröllop är kanske inte den bästa starten på ert äktenskap.

3. Second hand kan vara er bästa vän

Second hand kan ha allt möjligt för ditt bröllop, om inte annat både brudklänning och kostym.
Second hand kan ha allt möjligt för ditt bröllop, om inte annat både brudklänning och kostym. Foto: Martina Holmberg / TT

Klädsel för vigseln är för många ett stort beslut och blir lätt en ekonomiskt påfrestande del av bröllopet. Här kan second hand vara en god idé både för inköp av brudklänning samt kostym. Har ni tur kan det finnas i lokala second hand-butiker. I annat fall är internet er vän. Marketplace och Tradera är sajter brudparet kan leta på.

4. Se till ert nätverk för en fin frisyr

Frisyren kan du antingen fixa hos en frisör eller hos en vän eller släkting om du har någon du tror kan tänka sig att fixa det inför er stora dag.
Frisyren kan du antingen fixa hos en frisör eller hos en vän eller släkting om du har någon du tror kan tänka sig att fixa det inför er stora dag. Foto: Martina Holmberg / TT

Att låta någon kunnig fixa frisyren inför bröllopet kan vara det som gör att den sista pusselbiten hamnar på plats. Men det är också en aspekt som kan driva upp kostnaderna för hela kalaset. Om de ekonomiska resurserna tryter – hör er för bland bekanta. Kanske går det att undvika att gå till en salong och ta hjälp av en ”hemmafrisör” istället?

5. Titta på restaurangens priser eller använd er egna talang

Bröllopsmiddagen kan antingen komma från en restaurang, eller varför inte göra den på egen hand?
Bröllopsmiddagen kan antingen komma från en restaurang, eller varför inte göra den på egen hand? Foto: Claudio Bresciani / TT

Det kan bli en lång dag om det inte blir någon mat. Ett tips är därför att se vad olika restauranger tar för maten och att jämföra dem med varandra. Om det inte går ihop med er budget – se över möjligheten att göra maten själva. Be nära vänner eller familj att hjälpa till om det känns övermäktigt. Kanske går det att göra måltiden till en knytis?

6. Sminkösen kan finnas i din närmaste krets

Istället för en sminkös kan alternativet vara att göra det själv eller be någon i sin närhet att göra det.
Istället för en sminkös kan alternativet vara att göra det själv eller be någon i sin närhet att göra det. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Sminkningen för bröllopet kan varieras i stil och nivå. För den som vill går det säkerligen att hitta en sminkös inför den stora dagen, men om det känns som att plånboken inte riktigt räcker till, behöver du inte alltid leta långt. Kanske känner du eller din partner någon som kan göra det åt er? Eller varför inte göra det på egen hand, om intresset finns?

7. Lokalen kan vara billigare än vad ni tror

Lokalen kan också vara att ni är hemma hos er själva, det behöver inte vara någon stor lokal ni hyr och håller festen i.
Lokalen kan också vara att ni är hemma hos er själva, det behöver inte vara någon stor lokal ni hyr och håller festen i. Foto: Claudio Bresciani / TT

En stor del av budgeten läggs oftast på en lokal för arrangemanget. Om det passar er ekonomi kan det vara rätt val att hyra en festlokal, annars kan det vara något billigare att boka en bygdegård. Se er om och jämför priserna. Det solklart billigaste alternativet är att vara hemma och fixa tillställningen där, det kan bli minst lika magiskt som en lånad lokal. Kanske har ni en stor trädgård som lämpar sig för både vigsel, middag och fest?

8. Underhållning kan komma i alla former

Underhållning kan ni få på olika sätt, både från någon ni känner eller från ert lokala område.
Underhållning kan ni få på olika sätt, både från någon ni känner eller från ert lokala område. Foto: David Goldman

I stället för att boka en etablerad musiker, om det inte passar er budget vill säga, så är ett tips att leta efter en lokal förmåga som kan uppträda till ett billigare pris. Även här är ett alternativ att se er om i er inre krets. Kanske har ni en kompis eller släkting som kan bjuda på någon form av underhållning under festens gång?

9. Önska er bröllopspresenter för bröllopet

Istället för att önska sig till exempel glas kan ni be era gäster att ta med sig något ni behöver till bröllopet.
Istället för att önska sig till exempel glas kan ni be era gäster att ta med sig något ni behöver till bröllopet. Foto: Felipe Morales / TT

Ett annat tips är att faktiskt önska er saker till bröllopet. Presenter som kan användas under festens gång. Exempel på det kan vara mat, dekorationer eller någon form av underhållning.

10. Inbjudan kan skickas genom post – eller e-post

Två andra sätt att bjuda in gästerna till ert bröllop, än att skicka brev, är att skicka sms eller e-post.
Två andra sätt att bjuda in gästerna till ert bröllop, än att skicka brev, är att skicka sms eller e-post. Foto: Martina Holmberg / TT

Det traditionella sättet att skicka bröllopsinbjudningar på är via brev på posten. Ett mer ekonomiskt val är att skicka inbjudningarna via sms eller e-post. Fina kort att bifoga i mejlen kan göras på egen hand i datorn. Det finns ett gäng olika gratisprogram som enkelt kan laddas ner till datorn eller i mobilen.

Så blir bröllopsfotograferingen precis som du drömt om – MT:s fotograf tipsarLISTA: Tio magiska platser i Skaraborg att ta bröllopsbilder påNär bröllopet står för dörren: Så vet ni att det inte finns några hinderSå vet du vilka du ska bjuda på bröllopet – familjeterapeut reder ut dina frågorBröllopsfrisyren – det kan du förvänta dig: ”Försöker göra det lite speciellt”Erika har 30 års erfarenhet av hår – och brudfrisyrer: ”Går att experimentera”Gifte sig i väninnans klänning – nu hjälper Anne Marie par att hitta bröllopskläderJag glömmer aldrig mitt feta italienska bröllopMalin, 33, köpte brudklänning på nätet – så räddade Helen mardrömmen

Artikeltaggar

BröllopBröllopstiderBudgetarEkonomiGullspångs kommunKläderLena AnderssonMänskligtMariestadTraderaUnderhållning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.