Hoppa till huvudinnehållet

Daniella från Töreboda flyttar hem – som bröllopskoordinator: ”Festernas fest”

Publicerad:
Törebodabördiga Daniella Kälvelid är examinerad bröllopskoordinator som i juni flyttar hem till Skaraborg.
Törebodabördiga Daniella Kälvelid är examinerad bröllopskoordinator som i juni flyttar hem till Skaraborg. Foto: Privat

Mammans tal på Daniellas bröllop påminde om vilken festfixare bruden alltid har varit.

– Jag ringde fröken själv och bjöd hela klassen från Björkängsskolan till bondgården i Skövde som vi hade flyttat till. Då gick jag i tvåan och hade planerat upp en hel äventyrsdag, berättar Daniella Kälvelid som nu åter flyttar hem.

Med en utbildning som bröllopskoordinator och ett nystartat företag i bagaget.

I augusti 2019 sa Törebodatjejen Daniella och Skövdesonen Pierre ja till varandra. Makarna Kälvelid hade då varit ett par i elva år, och vänner mycket längre. På Hellekis säteri hölls ”festernas fest”. Uttrycket är Daniellas eget, och en del av det hon numera jobbar med.

– Jag är inköpare på Volvo Cars och har tidigare studerat logistik och ledning. Det har jag mycket hjälp av även nu.

Vid sitt eget bröllop var det Daniella som höll i planeringen.

– Jag letade upp checklistor online och satte upp excellistor.

Hon hade tidigare arbetat med event och även hjälpt vänner inför och under deras stora dag

– Att få vara toastmadame har varit jätteroligt, säger hon som under första mammaledigheten skrev ett blogginlägg om sitt bröllop.

– Via det inlägget blev jag kontaktad och intervjuad av en bröllopspodd.

Sitt eget bröllop planerade Daniella själv, i dag hjälper hon andra brudpar på deras stora dag.
Sitt eget bröllop planerade Daniella själv, i dag hjälper hon andra brudpar på deras stora dag. Foto: Linn Carlson

På gång

Ansvarig för podden är Johanna Kajson som skrivit bok och skapat en utbildning inom ämnet.

– Yrket bröllopskoordinator har inte funnits på kartan i Sverige särskilt länge, och fortfarande finns det de som inte vet vad som menas, säger Daniella och fortsätter:

– Tidigare tänkte nog alla att det bara var kändisar som hade koordinatorer, att det bara fanns i USA och är dyrt. Nu har det blivit mer vanligt med större bröllopsfester. De som gifter sig har ofta heltidsjobb och kanske inte tid eller ork att planera inför ett stort bröllop, samtidigt som de gärna vill att festen också ska bli personlig och härlig. Många brudpar vet inte var de ska börja gällande planeringen.

Daniella har redan hunnit konsultera en del bröllop, fler är på gång.
Daniella har redan hunnit konsultera en del bröllop, fler är på gång. Foto: Privat

Törebodadottern hoppade på onlinekursen 2021 samtidigt som hon var hemma med dottern. Ett år senare kunde hon titulera sig som certifierad bröllopskoordinator.

– Under tiden gjorde jag en del konsultationer, säger hon och tillägger:

– Jag kommer ha detta vid sidan av mitt nuvarande jobb, i alla fall till att börja med.

Än har Daniella inte någon hemsida uppe. Men företagsnamnet och Instagramkontot är redo. Nu ska idoevents.se bara gå online. Förutom den planeringen, pågående bröllopsjobb och familjen, har hon även en flytt från Göteborg att koordinera.

– I juni flyttar vi till Skövde.

Olika uppdrag

Hennes hittills vanligaste uppdrag är att hjälpa brudpar att komma igång med planeringen.

– Under uppstarten går vi igenom precis allt som har med bröllop att göra, säger hon som för att under lätta tagit fram olika verktyg, checklistor och budgetmallar som brudparen får ta del av.

Även tidsplan på vad som bör göras när, samt skräddarsydda leveransförslag och moodboards ingår i materialet.

Sitt eget bröllop firade Danielle och hennes Pierre i växthuset på Hellekis säteri.
Sitt eget bröllop firade Danielle och hennes Pierre i växthuset på Hellekis säteri. Foto: Linn Carlson

Enligt henne klarar sig de flesta på en uppstartskonsultation om brudparet vill planera bröllopet själva. De flesta får just där och då också en ”aha”-upplevelse över hur mycket det är att göra inför ett bröllop.

– De flesta brudpar har ganska höga förväntningar, känslan av att få vara med när dessa överträffas är otrolig, säger Daniella och tillägger att hon jobbar bäst under stress.

Sedan finns det bröllop där hon är med från start till mål. Då är kontakt med leverantörer, iordningställande av lokal samt fix av små bröllopskatastrofer några av hennes arbetsuppgifter. Som ett exempel på det sistnämnda refererar Daniella till sitt eget bröllop.

– På morgonen när brudföljet och jag gjorde i ordning oss fick jag ett samtal om att det var stopp i en av de två befintliga toaletterna. Nyckeln till den andra var dessutom borta. Då fick jag panik och hade önskat att vi hade haft någon projektledare att ringa till.

Pierre och Daniella gifte sig på Kinnekulle och tog bröllopsbilder vid kalkbrottet.
Pierre och Daniella gifte sig på Kinnekulle och tog bröllopsbilder vid kalkbrottet. Foto: Linn Carlson

Lösningen blev att kontakta folk runtomkring för att lösa problemet.

– Jättemånga av mina nära och kära hade uppdrag i och med bröllopet. Men att mamma, moster och bästa vänner med flera tar emot tårta, blommor eller dj:n samma dag är inget de flesta vill ha. Ofta är det mycket mer som behöver fixas och säkerställas än vad man tänkt sig på själva bröllopsdagen, många förstår det först efter de gift sig, säger Daniella.

Hon kan därför även anlitas endast till bröllopsdagen för att gäster och och brudparet ska kunna njuta av dagen fullt ut.

Komma nära

En sak Daniella gillar särskilt med jobbet är att få vara med människor under en sådan högtidsdag.

– Jag lär känna paret, får en relation med deras toastmaster och -madame, träffar familjerna och får veta så mycket om deras liv. Efteråt kan det bli lite tomt, erkänner Daniella och fortsätter:

– Det är som med Josefine och Martin, jag har haft småkontakt med dem den senaste tiden. Det är en ära att få följa med under en så intensiv period av deras liv. Även jag hamnar verkligen i en bubbla.

Fotnot: MT har också träffat Josefine och Martin som Daniella berättar om här ovan. De ska gifta sig på Hellekis säteri i sommar och har fått hjälp av Daniella med planeringen.

Grannar från Gullspång gifter sig – Josefine och Martin gör sin grej: ”Det är så vi”

Bröllopskoordinatorn Daniellas tips till blivande brudpar

– Stirra er inte blinda på att man måste gifta sig under högsäsong – varför inte ett bröllop på våren eller hösten? Många brudpar har svårt att hitta en lokal för 2024. I och med pandemin har många bröllop skjutits upp och ställen är uppbokade långt i förväg. Jag koordinerade ett höstbröllop i oktober 2022 och det var magiskt. Så vackra färger. Och våren, tänk att gifta sig när alla blommor slår ut, som nu i maj. Extra plus för att alla runt er nog inte är så uppbokade och priserna är ofta lägre också.

– Planering är a och o. Gör en plan för allt som ska göras och i vilken ordning. Gör inte allt på en gång, då blir man oftast väldigt stressad och förvirrad.

– Njut av resan fram till bröllopet, boka in bröllopskvällar med din kärlek och planera/ta beslut tillsammans så blir allt mycket roligare.

– Släpp oron kring väder, det kan man inte styra över ändå.

– Våga be om hjälp!

– Förhandla priser, man kan oftast komma ner i pris och hitta alternativa lösningar om man är på en strikt budget.

Läs fler artiklar med bröllopstema:

Erika har 30 års erfarenhet av hår – och brudfrisyrer: ”Går att experimentera”Malin, 33, köpte brudklänning på nätet – så räddade Helen mardrömmenGifte sig i väninnans klänning – nu hjälper Anne Marie par att hitta bröllopskläder

Artikeltaggar

BjörkängsskolanBröllopBröllopstiderGöteborgMänskligtSkövdeTörebodaUSAVolvo Personvagnar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.