Hoppa till huvudinnehållet

Variation och IFK kommer ur svackan

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Upp som en sol, ner som en pannkaka.

Är det så IFK Mariestad säsong kommer att summeras när höstens sista omgång spelats?

Framtiden får utvisa, men jag tror att Vadsbos främsta herrlag kommer ut den svacka man hamnat i och ser till att placera sig någonstans i mitten av division tre-tabellen.

De lokala fotbollsserierna drog igång under tre helger i april. IFK Mariestad inledde med påskpoäng mot Götene IF. Därefter följde fyra raka matcher med poäng. Till och med tabelltopp och en bättre start än 2022.

Tabellplaceringen överraskade på mig och säkerligen flera andra runt om i lagen.

Mariestadslaget prickade helt rätt i sitt försvarsspel och det var med gott självförtroende som IFK mötte bottenlaget Brålanda IF den 13 maj. Där hoppades de 200 åskådarna på Lekevi IP på ett fortsatt ramstarkt försvar och god målproduktion framåt. IFK hade då gjort åtta mål på de två förgående matcherna.

Försvaret fortsatte starkt, men det blev 0–1 sedan IFK inte skapat särskilt mycket målchanser.

Därefter har svårigheterna att göra mål fortsatt och i senaste omgången kom 0–5 mot Tidaholms GIF, vilket innebar den tredje raka förlusten. Dessutom blev försvarskuggen Filip Belfrage utvisad.

Känslan är att Mariestadslaget borde nått botten vad gäller enkla misstag som lett till mål. Laget behöver hitta variation i spelet för att överraska motståndarna, vilket säkerligen lagledningen funderar över.

IFK Mariestad borde nått bottenprestationen nu
Peter Gustafsson

I nästa omgång på nationaldagen krävs en uppryckning mot Alingsås IF. Där kommer IFK:s försvar bli testat ordentligt eftersom Alingsås toppar serien med endast en förlust. Kanske är det bäst att slå ur underläge för IFK i dagsläget.

Längre ner i seriesystemet vankas två riktiga godbitar på lördag och söndag.

Det är kommunderby i femman mellan Mariestads BK och Jula BK. I sexan drabbar Töreboda IK och Moholms SK samman. Två riktiga prestigematcher där ingen vill kliva åt sidan på planen.

MBK och Jula parkerar bredvid varandra i mitten av tabellen, men det vore riktigt roligt om åtminstone något av lagen kan ha hugg på den absoluta toppen. I år tror jag definitivt att MBK slipper det negativa strecket.

Derbysexan är ett getingbo där något av de sex lagen från Vadsbo kommer att avancera uppåt. Det är omöjligt att gissa vilket eftersom alla verkar slå alla.

I damernas division tre har Mariestads Bois fått en hygglig start i återkomsten till division tre. Laget är tabellfyra och ser ut att bli ett stabilt lag i serien. Töreboda IK tog sin första seger i förra veckan, vilket bör öka självförtroendet.

Kanske kan det bli tre Vadsbolag i damtrean nästa år. Jula BK har inlett utan poängförlust och toppar division fyra.

Artikeltaggar

Filip BelfrageFotbollIFK MariestadJula BKLekevi IPMariestads Bois FFTöreboda IK