Hoppa till huvudinnehållet

Buskspel, allspel och glatt humör på Hajstorps dragspelsstämma

Publicerad:
Bröderna Trück håller humöret uppe i en lågkonjuktur med låten <em id="emphasis-088c84805362307c903714728dca86e9">Ett glatt humör. </em>
Bröderna Trück håller humöret uppe i en lågkonjuktur med låten Ett glatt humör. Foto: Malin Bring

Hajstorp fylldes av husbilar och luften av dragspelstoner och glada återseenden under den traditionella dragspelsstämman i Hajstorp.

– Vi kallar det för hopaplock när vi träffas så här och spelar ihop lite på kors och tvärs, förklarade lördagskvällens konferencier Martin Skär.

Dagen innan, på fredagseftermiddagen, sitter Estrid Eliasson och Bill Beijer från Norrköping på medhavda campingstolar vid en solig husknut och buskspelar tillsammans med Lars Karlsson från Vetlanda.

– Jag har känt Lars i 50 år. Första gången vi träffades var nog på dragspelsstämman i Ransäter, minns Estrid.

Estrid Eliasson med vänner är på plats i god tid för att buskspela.
Estrid Eliasson med vänner är på plats i god tid för att buskspela. Foto: Malin Bring

– Vi håller kontakten även om vi bor en bit ifrån varandra. Jag var hos Estrid för fjorton dagar sedan, då spelade vi som sjutton! säger Lars, som klokt nog har tagit på sig en halmhatt i solen.

Scenprogram i ladan

Martin Andersson, som arrangerar stämman och själv spelar med i både Töreboda Musikkår och Bröderna Trück, tar reda på vilka konstellationer som vill uppträda under lördagskvällens scenprogram i ladan. Det är inte så högtidligt, namn och tider skrivs upp på en bit kartong som har satts upp på insidan av logdörren.

Spellistan är enkelt och praktiskt utformad.
Spellistan är enkelt och praktiskt utformad. Foto: Malin Bring

Martin Skär har besökt stämman i många år tillsammans med sin fru Malin. I år är han konferencier - det blir så om man varit här ofta och kompat Bröderna Trück av och till, säger han.

– Bröderna Trück är ju själva kärnan till dragspelsstämman egentligen, säger konferencieren när han presenterar bandet.

Utanför ladan väntar nästa konstellation på tur att komma in och spela.
Utanför ladan väntar nästa konstellation på tur att komma in och spela. Foto: Malin Bring

Opinionsunderöskning

– Ska vi köra nästa år igen? Eller ska vi lägga ner? frågar Martin Andersson publiken när bandet är på plats på scenen.

Publiken avgör raskt frågan med ett ja på första frågan och ett bestämt nej på andra.

– Vi spelar musik från 30- och 40-talet, när mycket påminde om i dag - lågkonjunktur, höga räntor och sådant. Då kan det passa med glad musik, fortsätter Martin, varvid Bröderna kastar sig ut i Ett glatt humör och Faderittan hoppsan.

Lars Borg och Per Eriksson har varit jobbarkompisar inom möbelindustrin i Tibro i 25 år. De har sina fruar Ulla Svensson och Lillemor Eriksson med sig på stämman.
Lars Borg och Per Eriksson har varit jobbarkompisar inom möbelindustrin i Tibro i 25 år. De har sina fruar Ulla Svensson och Lillemor Eriksson med sig på stämman. Foto: Malin Bring

Utanför ladan sitter arbetskamraterna Lars Borg och Per Eriksson med fruar och njuter av musiken.

– Vi hör lika bra här ute i solen. Det är alltid trevligt att höra dragspelsmusik och träffa gamla bekanta, säger vännerna.

Artikeltaggar

Bröderna TrückHajstorpHusbilarMänskligtMusikNorrköpingVetlanda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.