Hoppa till huvudinnehållet

Musiker från Mariestad uppträder – på Skansen: ”Vi är laddade”

Publicerad:
Mariestads blåsorkester och drill som ska uppträda på Skansen på nationaldagen
Mariestads blåsorkester och drill som ska uppträda på Skansen på nationaldagen Foto: Charlotte Ferneman

Hallå där, Thomas Sahlberg från föreningen Mariestads blåsorkester och drill som ska uppträda på Skansen i Stockholm på nationaldagen.

Hur kom det sig att ni blev tillfrågade?

– Mariestads blåsorkester mottog en så kallad fana ur kungens hand 2016. Därigenom fick föreningen en inbjudan till ceremoni på Skansen och 2017 var vi där och spelade. Åren därefter fick vi också inbjudan, antagligen för att vi hade spelat bra. På grund av corona har vi inte kunnat uppträda där tills nu, detta blir alltså andra gången för oss på Skansen. Vi har varit med en gång, vi vet hur det går till och vi är laddade, säger Thomas Sahlberg.

Vilka är ni som åker?

– Det är 35 deltagande musikanter och drillflickor som följer med på resan samt personer från föreningen som stöttar och hjälper till med verksamheten bakom kulisserna. Vi passar på att upptäcka Stockholm och göra utflykter i samband med resan och hotellvistelsen.

– Vi missar nationaldagsfirandet i Mariestad, men gottgör det med en parad den 10 juni.

Hur ser era planer ut för nationaldagen?

– Dagen börjar med att vi uppträder i Kungsträdgården klockan 15. Det är vi och tre andra orkestrar, vi är alltså handplockade för att uppträda. Vi kommer att ha en konsert stående där och sedan gå kortege klockan 16 mot Skansen.

– På Skansen är vi som ett förband inför det officiella firandet. Det är planerat in i minsta sekund med schemat, det är en väldigt uppstyrd produktion eftersom det hela TV-sänds. Säkerheten är väldigt hög i och med att kungen gästar firandet.

Hur ser repertoaren ut?

– Det blir traditionell marschmusik blandat med populärmusik och några original, sådant som lockar en bred publik, säger Thomas.

Artikeltaggar

KungligheterMariestadMariestads BlåsorkesterMusikNationaldagenNöje/KulturOrkestrarSkansen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.