Hoppa till huvudinnehållet

Så firar Töreboda nationaldagen och invigning av nationella cykelleden

Publicerad:
Packa picknickkorgen och ta med en filt att sitta på, så firar vi nationaldagen i gästhamnen tillsammans, uppmanar kommunen.
Packa picknickkorgen och ta med en filt att sitta på, så firar vi nationaldagen i gästhamnen tillsammans, uppmanar kommunen. Foto: Fredrik Persson/TT

I år firas nationaldagen i gästhamnen med musik, tal och utdelning av föreningsstipendium. Ta med en filt att sitta på och något gott att äta, uppmanar kommunkansliet.

Fyra dagar senare är det dags att fira igen. Nu handlar det om invigningen av Göta kanalleden, och festligheterna äger rum i Hajstorp. För att komma i stämning uppmanas alla som kan och vill att cykla till evenemanget från Töreboda.

Göta kanalleden är totalt 22 mil lång, men på lördag räcker det fina att cykla sträckan från Visthuset till Hajstorp.
Göta kanalleden är totalt 22 mil lång, men på lördag räcker det fina att cykla sträckan från Visthuset till Hajstorp. Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

– Vi testar att arrangera nationaldagsfirandet i gästhamnen i år och hoppas det blir en härlig eftermiddag för hela familjen, säger Kia Berg, arbetsledare på kommunkansliet, som håller i trådarna inför dagen.

– Lite pompa och ståt måste det förstås bli. Programmet inleds med att musikkåren och drillflickorna kommer marscherande, och sedan välkomnar kommunfullmäktiges presidium alla närvarande.

Nationaldagstalet hålls av Amanda Hessle, som är auktoriserad guide i Västergötland, och Kulturskolans lärarband med elever bjuder på sång och musik. Till sist blir det musikunderhållning med Peter G.

Invigning av nationella cykelleden

– Klockan tio klipper vi bandet för den sjunde nationella cykelleden och skickar iväg alla cyklister från startfållan vid kanalen med en kanonsalut, berättar Anna-Karin Kjellberg, kommunens strateg för besöksnäring och marknadskommunikation.

strateg besöksnäring och marknadskommunikation, Töreboda kommun
strateg besöksnäring och marknadskommunikation, Töreboda kommun Foto: Malin Bring

Eftersom det just är en cykelled som ska invigas är hennes förhoppning att så många som möjligt väljer att cykla till firandet i Hajstorp. Det är goda odds för att kommunstyrelsens ordförande Linn Brandström (M) cyklar med, och alla barn som cyklar får en glass vid ankomsten.

Programmet ges från den upprustade scenen i Hajstorp, där Fanny Gustafson är konferencier. Linn Brandström och Göta kanalbolags vd Roger Altsäter talar, och Fanny Gustafson framför sin nyskrivna sång om Göta kanal.

Den auktoriserade guiden Amanda Hessle, som talar under nationaldagsfirandet, dyker även upp i Hajstorp med en kort föreläsning om Göta kanal.

Efter tolv tar ett program för de yngre vid, med BMX-show och uppträdande av Knaster och Knas och Pappa Kapsyl.

– Cykelleden är förstås den samma som innan, men nu klassas den officiellt som landets sjunde nationella cykelled - äntligen! säger Anna-Karin Kjellberg.

Artikeltaggar

Anna-Karin KjellbergCarl-Otto JohanssonCyklarFritid och livsstilHajstorpIF GötaInvigningarLinn BrandströmMänskligtMusikNationaldagenRoger AltsäterTörebodaTrafikTurism

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.